Podľa banky JPMorgan môže talianska ekonomika tento rok klesnúť o 0,3 %

Ekonomika Talianska by mohla tento rok zaznamenať pokles, a to o 0,3 %. Predpokladajú to analytici americkej banky JPMorgan.
Podľa údajov talianskeho štatistického úradu talianska ekonomika v závere minulého roka oficiálne skĺzla do recesie. Úrad koncom januára zverejnil predbežné údaje, podľa ktorých ekonomika zaznamenala vo 4. kvartáli medzištvrťročný pokles o 0,2 %. Vzhľadom na to, že klesla aj v 3. štvrťroku (0,1 %), oficiálne sa dostala do technickej recesie. Je to už tretia recesia talianskej ekonomiky za posledné desaťročie.
Európska komisia v najnovšej prognóze predpokladá, že talianska ekonomika tento rok vzrastie, ale len o 0,2 %. Ešte v novembri počítala s tohtoročným rastom talianskej ekonomiky o 1,2 %. Nový odhad je hlboko pod úrovňou prognózy talianskej vlády, ktorá predpokladá v roku 2019 rast ekonomiky o 1 %.
Analytici banky očakávajú, že za 1. kvartál tohto roka klesne talianska ekonomika o 0,75 %. Zároveň dodali, že zvyšujúca sa riziková prirážka na talianske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s nemeckými referenčnými dlhopismi môže riziko poklesu ešte zvýšiť.
„Momentálne odhadujeme, že rozpočtový deficit Talianska vzrastie tento rok na 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo spolu s našou prognózou vývoja ekonomiky predpokladá rast verejného dlhu na 133,5 % HDP,“ uviedli analytici v najnovšej správe. V roku 2018 dosiahol verejný dlh Talianska 132 % HDP, čo bol po Grécku druhý najvyšší dlh v Európskej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy