ÚVZ naďalej pokračuje v kontrole stravovacích zariadení

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) v súčasnosti eviduje na základe obdržaných informácií zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých malo byť distribuované poľské hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnka. Z toho v jedenástich prípadoch malo ísť o školské a predškolské zariadenia. „Odborní pracovníci ÚVZ naďalej pokračujú vo výkone plánovaných kontrol v zariadeniach spoločného stravovania,“ informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

„Z výsledkov kontrol hygienikov vyplynulo, že inkriminované poľské hovädzie mäso bolo dodané do 15 zariadení spoločného stravovania, pričom po konzumácii neboli hlásené žiadne zdravotné komplikácie. V prípade školských a predškolských stravovacích zariadení sa potvrdilo dodanie slovenského mäsa do štyroch zariadení. Pri kontrolách dvanástich zariadení spoločného stravovania, z toho v troch prípadoch ide o školské a predškolské stravovacie zariadenia, sa nepodarilo z dodacích listov a iných relevantných dokumentov zistiť, z akého bitúnku poľské mäso pochádza,“ uviedol Mikas.

ÚVZ poskytuje na došetrenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR zistenia regionálnych úradov verejného zdravotníctva z cielených kontrol zameraných na pôvod hovädzieho mäsa. Kontroly hygienikov podľa Mikasa ukázali, že medzi hláseným poľským mäsom bolo na základe skontrolovanej dokumentácie aj mäso slovenského pôvodu. „Výsledky z kontrol hygienikov ohľadne pôvodu dodaného hovädzieho mäsa zasielame ŠVPS pre ďalšie došetrenie a zistenie pôvodu a vysledovateľnosti mäsa v celom potravinovom reťazci v Slovenskej republike,“ konštatoval Mikas.

Súvisiace články

Aktuálne správy