Krugman: Tento rok nás čaká recesia a my sa nedokážeme efektívne ubrániť

, CNBC Foto: SITA/AP

Väčšina ekonómov sa zhodla, že hospodársky rast sa spomaľuje. Ale politici vyjadrili určitú nádej, že to neskončí recesiou. Paul Krugman ale tvrdí, že existujú dobré dôvody byť skeptický voči takémuto scenáru.

Svetová ekonomika smeruje v tomto roku do recesie, myslí si laureát Nobelovej ceny Paul Krugmanovej, zatiaľ čo účastníci trhu hovoria skôr o perspektíve vážneho hospodárskeho poklesu v nadchádzajúcich mesiacoch. Renomovaný americký ekonóm si myslí, že to nebude len "jedna veľká vec", ktorá by vyvolala hospodársky pokles, ale celý rad. Označil napríklad stimul na zníženie daňových výdavkov prezidenta Donalda Trumpa, tiež varoval, že pred technologickým rastom, ktorý "začína vyzerať ako bublina."

"Hlavným problémom vždy bolo, že nemáme efektívnu odpoveď, ak sa veci spomaľujú," odkazuje na  nedostatok pripravenosti tvorcov hospodárskej politiky Krugman. "Naozaj blízko recesii, je eurozóna," dodal.

Minulý týždeň Európska komisia prudko znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu eurozóny v rokoch 2019 a 2020. Komisia uviedla, že rast eurozóny sa tento rok spomalí na 1,3 percenta z 1,9 percenta predpovedaných v roku 2018 a očakáva sa, že sa v roku 2020 dosiahne 1,6 percenta. Odhady boli výrazne menej optimistické ako predchádzajúce prognózy výkonnej moci EÚ, ktoré boli uverejnené v novembri, keď Brusel očakával, že 19-členný menový blok bude v tomto roku rásť o 1,9 percenta a v roku 2020 o 1,7 percenta.

Správa len zhoršila obavy, že do Európy sa rozširuje globálny hospodársky pokles.

Súvisiace články

Aktuálne správy