Kurz eura klesol pod 1,14 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny uprostred týždňa klesol pod hranicu 1,14 USD/EUR. Euro sa v stredu podvečer predávalo po 1,1380 USD, teda o niečo nižšie než ráno.

Kurz spoločnej európskej meny uprostred týždňa klesol pod hranicu 1,14 USD/EUR.
Euro sa v stredu podvečer predávalo po 1,1380 USD, teda o niečo nižšie než ráno. Negatívny vplyv na jeho kurz mali slabé údaje o nemeckých priemyselných objednávkach.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1394 (v utorok: 1,1423) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8777 (0,8754) eura.
Experti zdôvodnili straty spoločnej meny obavami týkajúcimi sa ďalšieho rastu ekonomiky eurozóny. Aktuálne makroekonomické údaje signalizujú spomalenie expanzie. V stredu sa k nim pridala aj správa o vývoji priemyselných objednávok v Nemecku, ktoré vlani v decembri klesli. Za celý posledný kvartál 2018 zaznamenali mierny nárast.
Pod výrazným tlakom bol v stredu austrálsky dolár. Dôvodom boli vyjadrenia šéfa austrálskej centrálnej banky Philipa Lowea, ktorý signalizoval, že banka by mohla v prípade zhoršenia ekonomických vyhliadok znížiť úrokové sadzby. Doteraz centrálna banka spomínala možnosť zvýšenia sadzieb. Austrálsky dolár stratil voči americkému doláru aj euru približne po 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy