Neuveriteľný koniec krádeže švédskych kráľovských šperkov

, QZ Foto: TASR/AP

Vlani v lete sa niekomu podarilo ukradnúť korunovačné šperky švédskej kráľovskej rodiny. Krádež sa odohrala za jasného dňa 30. júla v katedrále Strängnäs v juhovýchodnom Švédsku za plnej prevádzky. Páchatelia si motorovým člnom odniesli drahé doplnky zo 17. storočia.

Podľa medializovaných správ sa švédskej polícii podarilo získať ukradnuté predmety späť. Miesto nálezu je trochu zvláštne. Podľa The Local Sweden šperky objavil 5. februára) strážca na sklade odpadu v štokholmskom predmestí Åkersberga. "Všetko naznačuje, že ukradnutá pohrebná výbava Karla IX bola nájdená v oblasti Štokholmu, ale polícia tvrdo pracuje na tom, aby to na 100 % potvrdila," uviedla švédska polícia vo vyhlásení.

Objav sa spája s procesom 22-ročného muža, ktorý je jediným podozrivým z krádeže toho, čo polícia označila za "neoceniteľné veci národného záujmu." Obžalovaný svoju vinu popiera, nemá údajne nič spoločné s odcudzením klenotov, ale priznáva sa ku krádeži bicyklov aj člnov, ktoré boli použité pri úteku zlodejov. Podľa svedkov dvaja ľudia opustili miesto činu v motorovom člne. Obvinený neoznačil nikoho ďalšieho. Jeho súdny proces bol pozastavený, kým polícia preskúma objavenú korisť a pokúsi sa potvrdiť, že ide skutočne o spomínaný lup.

Zvláštnosťou prípadu je, že by mohol byť súčasťou vznikajúceho modelu krádeží vecí švédskej kráľovskej rodiny. V roku 2013 bola odcudzená koruna a žezlo použité na pohrebe kráľa Johana III. Polícia dostala tip, aby prehľadal odpadkové vrecká popri diaľnici.

Súvisiace články

Aktuálne správy