Kto bude ťažiť z klimatických zmien?

, Axios Foto: TASR/AP

Neziskovka CDP oslovila viac ako 7000 firiem s otázkou, aké dopady budú mať klimatické zmeny na ich aktivity. Niektoré spoločnosti sa rýchlo dovtípili, že na všetkom zlom možno nájsť aj niečo dobré.

Mnohé štúdie a analýzy na tému globálneho otepľovania sa väčšinou nesú v apokalyptickom duchu. Nie je tomu inak ani v reakciách zozbieraných neziskovou organizáciou CDP. Obavy ohľadom budúcnosti prejavili napríklad firmy, ktoré spotrebúvajú veľké objemy vody. A nejde len o potravinárske spoločnosti, ale napríklad aj o firmy z priemyselného sektora. Napríklad Intel má obavy z prístupu k cenovo dostupnej vody pri výrobe čipov. Na druhej strane sú optimistickejšie vyjadrenia. Tie pochádzajú väčšinou od farmaceutických firiem.

 "V dôsledku klimatických zmien pravdepodobne dôjde k rozšíreniu trhu s výrobkami pre liečbu tropických chorôb," napísala spoločnosť Merck & Co.
"Môže dôjsť k zrýchleniu rastu dopytu po produktoch proti chorobám priamo naviazaným na klimatické zmeny," oznámila spoločnosť Pfizer.
"Klimatické zmeny môžu vytvoriť zvýšený dopyt ako po existujúcich, tak aj po nových farmaceutických produktoch. Rastúca teplota a suchá sa stávajú skutočne extrémnymi. Výsledkom môže byť napríklad zvýšený predaj imunologických produktov," odpovedala spoločnosť AbbVie.

Aj technogigant očakáva zmeny.
 "Kvôli nárastu počtu prírodných katastrof budú mobilné telefóny pre ľudí životne dôležité, ešte viac ako dnes," uviedla spoločnosť Apple.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy