Maloobchod eurozóny aj celej EÚ v decembri medzimesačne klesol

Decembrový maloobchod eurozóny oproti novembru oslabil o 1,6 %, v rámci celej EÚ sa zmenšil o 1,4 %, slovenské maloobchodné tržby sa medzimesačne znížili o 1,7 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v decembri medzimesačne oslabili o 1,6 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 1,4 percenta. Medziročne však maloobchod eurozóny v decembri podľa kalendárne upravených údajov posilnil o 0,8 percenta a maloobchod celej EÚ vzrástol o 1,2 percenta. Za celý minulý rok maloobchodné tržby v eurozóne stúpli o 1,4 percenta a v celej EÚ o 2 percentá. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Tržby slovenského maloobchodu v decembri podľa údajov Eurostatu medzimesačne oslabili o 1,7 percenta, čiže trochu výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medziročne slovenský maloobchod v decembri posilnil o 0,6 percenta.

V rámci krajín únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchod v decembri medzimesačne najviac klesol v Nemecku (-4,3 %), Švédsku (-2,5 %) a Estónsku (-2 %). Medzimesačné posilnenie maloobchodných tržieb v decembri evidovali v Rakúsku (0,7 %), Portugalsku (0,6 %) a v Írsku (0,5 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, maloobchod najviac vzrástol v Slovinsku (11,2 %), Írsku (7,5 %) a Poľsku (4,9 %). Najvýraznejší medziročný pokles maloobchodných tržieb v decembri bol v Nemecku (-2,2 %), na Malte (-1,9 %) a vo Švédsku (-1,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy