Zisk ropnej spoločnosti BP v štvrtom kvartáli výrazne stúpol

Základný zisk firmy bez zohľadnenia jednorazových položiek a zmien hodnoty zásob medziročne vzrástol na 3,48 mld. USD z úrovne 2,11 mld. USD.

Zisk britskej ropnej spoločnosti BP v štvrtom kvartáli stúpol o 65 percent, keďže firma profitovala z vyšších cien ropy a zvýšenia ťažby. BP v utorok informovala, že jej základný zisk bez zohľadnenia jednorazových položiek a zmien hodnoty zásob počas októbra až decembra vzrástol na 3,48 mld. USD z úrovne 2,11 mld. USD, na ktorej bol v rovnakom období pred rokom. Čistý zisk firmy za štvrtý kvartál sa zvýšil 28-násobne na 766 mil. USD.

Ropné spoločnosti profitujú z toho, že počas obdobia nízkych cien ropy redukovali náklady a predávali aktíva. V januári 2016 totiž cena ropy oslabila pod úroveň 30 USD za barel. V štvrtom kvartáli 2018 však priemerná cena severomorskej ropy Brent bola na úrovni 68,81 USD za barel, čo bol medziročný rast o 12 percent. Spoločnosť BP pritom svoju ťažbu zvýšila o 1,8 percenta na 2,63 mil. barelov ropného ekvivalentu denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy