Boháči volia zlato a konopu

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/sanderTV

Na americkom trhu panuje vysoká volatilita a opatrnosť. Aj superboháči robia určité zmeny vo svojich investičných portfóliách. Držia viac hotovosti, znižujú podiel akcií a naopak nakupujú obligácie a konopu.

Zakladateľ investičného klubu Tiger 21 Michael Sonnenfeldt si myslí, že navyšovanie hotovosti a odklon od akcií ide ruka v ruke s obmedzovaním investícií do realít. Jeho investičný klub má viac ako 700 členov s majetkom približne 71 miliárd dolárov. Ako pre CNBCpovedal, medzi jeho členmi je vidieť zrejmý trend a tým je rastúci záujem o investície spojené s konopou, čomu všeobecne prospela legalizácia rekreačného používania trávy v Kanade. V USA je marihuana na federálnej úrovni nezákonná, ale niektoré štáty ju legalizovali pre rekreačné či medicínske účely. Takéto kroky pomáhajú akciám spoločností Tilray či Canopy Growth, aj keď ich celková volatilita je veľmi vysoká.

Sonnenfeldt tvrdí, že bohatí sa ale často zameriavajú na iné aktíva spájané s konopou, nemusia to byť len akcie spoločností podnikajúcich v tomto odvetví. Niekedy nakupujú pôdu, na ktorej je rastlina pestovaná, inokedy reality spojené s jej spracovaním, či neobchodované spoločnosti z odvetvia.

Ďalším populárnym aktívom medzi bohatými investormi je zlato, ktorého cena dlhodobo klesala. Ale v súčasnosti je na osemmesačných maximách. Jedným z dôvodov je to, že "počas posledných ôsmich rokov sa neobjavil žiadny nový zdroj ponuky". A investori tiež teraz hľadajú "alternatívu k volatilnému akciovému trhu". Podľa Sonnenfeldta si ľudia zlato zvyčajne zvolia ako aktívum, ktoré by ich malo chrániť pred vysokou infláciou. Avšak v skutočnosti ide podľa neho o investíciu, ktorá predstavuje "zaistenie proti nestabilite".

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy