Trump chce navrhnúť do čela Svetovej banky Davida Malpassa

, ČTK Foto: YT/wochit news;SITA/AP

Americký prezident Donald Trump chce do čela Svetovej banky navrhnúť vysokého úradníka ministerstva zahraničia USA. David Malpass je lojálny k Trumpovi a k ​​multilaterálnym inštitúciám sa stavia skepticky. Hovorca Bieleho domu a ministerstva financií sa k správe odmietli vyjadriť.

Podľa európskych diplomatických zdrojov Trumpova vláda o svojom pláne už informovala niektorých  akcionárov a európski akcionári zrejme vymenovanie Malpassa nezablokujú. Avšak tohto, či iného amerického kandidáta, bude musieť podporiť 12-členná výkonná rada Svetovej banky. USA drží kontrolný podiel 16 percent na hlasovacích právach výkonnej rady a tradične vyberajú šéfa SB, avšak môžu sa objaviť aj iní vyzývatelia.

Doterajší prezident SB Jim Yong Kim 1. februára z funkcie odstúpil, viac ako tri roky pred vypršaním mandátu. Dôvodom boli rozdielne názory, než má súčasná americká vláda, na niektoré témy, predovšetkým zmenu klímy. Kim bol vo funkcii druhé funkčné obdobie, prvýkrát ho v roku 2012 vymenoval predchádzajúci prezident Barack Obama.

Navrhnutie Malpassa signalizuje, že Trumpova vláda chce mať SB pevnejšie v rukách. Malpass v roku 2017 kritizoval SB, Medzinárodný menový fond a ďalšie multilaterálne inštitúcie. V posledných dvoch rokoch tiež tlačil na to, aby SB zastavila poskytovanie pôžičiek Číne, ktorú považuje pre takúto pomoc za príliš bohatú. Čína je tretím najväčším akcionárom SB za Japonskom, na hlasovacích právach má podiel 4,5 percenta.

Malpass bol ekonomickým poradcom Trumpa v čase jeho volebnej kampane v roku 2016. Za vlády Ronalda Reagana a Georgea W. Busha pôsobil na ministerstve financií a zahraničia a pred kolapsom banky Bear Stearns and Co. v roku 2008 pôsobil ako jej hlavný ekonóm.

SB bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín. SB za rok, do konca júna 2018, poskytla rozvojovým krajinám takmer 64 miliárd USD. Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banku vlastnej členskej krajiny, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

SB prijíma nominácie na funkciu šéfa do 14. marca. Rada môže hlasovať až o troch kandidátoch. Kandidatúra Malpassa by mala byť podľa zdrojov oficiálne oznámená v stredu.

Súvisiace články

Aktuálne správy