Spolupráca s hlavnou odborníčkou pre ošetrovateľstvo nie je adekvátna, tvrdí MZ SR

Ministerstvo zdravotníctva pracuje podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej na konštruktívnych krokoch, ktorých cieľom je zlepšenie stavu v ošetrovateľstve.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa spolu s predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefanom Zelníkom ešte pred vyhlásením Asociácie nemocníc Slovenska zhodli na tom, že spolupráca s hlavnou odborníčkou pre ošetrovateľstvo nie je adekvátna. Uviedla to v pondelok hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v reakcii na kritiku Asociácie nemocníc Slovenska, týkajúcu sa vyjadrení odborníčky MZ SR pre ošetrovateľstvo Heleny Gondárovej-Vyhničkovej o praktických sestrách.

Ministerstvo zdravotníctva pracuje podľa Zuzany Eliášovej na konštruktívnych krokoch, ktorých cieľom je zlepšenie stavu v ošetrovateľstve. „Rezort pracuje na mnohých krokoch, ktorý stav v uvedenej oblasti postupne a systematicky zlepšuje. Za nami sú konkrétne výsledky, a preto na ďalšie napredovanie uvítame konštruktívnu spoluprácu, nie deštruktívne vyjadrenia smerom k verejnosti,“ ozrejmila Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva zriadilo ešte v roku 2016 na svojej pôde pozíciu ministerskej sestry, ktorá má byť podľa hovorkyne MZ SR pomyselným spojivom medzi ministerstvo a sestrami. „Preto sú dvere rezortu na konštruktívnu diskusiu otvorené, počúvame názory a sme za to, že racionálnym dialógom vieme nájsť riešenia, ktoré budú pomáhať posúvať veci vpred,“ dodala Eliášová.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) minulý týždeň kritizovala vo svojom vyhlásení tvrdenia hlavnej odborníčky MZ SR pre ošetrovateľstvo Heleny Gondárovej-Vyhničkovej o praktických sestrách. Ak podľa ANS hlavná odborníčka pre ošetrovateľstvo porovnáva štvorročné štúdium praktickej sestry s niekoľkotýždňovým kurzom zdravotného asistenta vo Veľkej Británii, je načase položiť MZ SR otázku, čie záujmy vlastne obhajuje. „Arogantne a demagogicky prirovnáva študijný odbor praktickej sestry k trabantom, šíri poplašné správy o ohrození zdravia pacientov – znova na neporovnateľnom príklade zdravotníckeho asistenta z Veľkej Británie,“ uviedla ANS.

Súvisiace články

Aktuálne správy