Spolková vláda zvyšuje ciele v podiele elektriny z ekologických zdrojov

Nemecká spolková vláda chce zvýšiť podiel elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov na jej celkovej spotrebe. Predpokladom pre splnenie nových cieľov si však bude od štyroch prevádzkovateľov rozvodných sietí vyžiadať ďalšie miliardy eur na ich budovanie.
Podľa nových odhadov budú musieť do roku 2030 vynaložiť na ich budovanie namiesto doteraz predpokladaných 32 miliárd až 52 miliárd eur. Suma bude potrebná len na vybudovanie sietí na súši. Ďalších 18 až 24 miliárd eur bude treba na pripojenie veterných parkov v príbrežných morských vodách. Celkové náklady na zvýšenie podielu elektriny z ekologických zdrojov v Nemecku dosiahnu za 12 rokov okolo 70 miliárd eur. V konečnom dôsledku sa tieto výdavky prenesú na spotrebiteľov. Portál FAZ-net čerpal údaje z obsiahlej správy Spolkovej agentúry pre rozvodné siete.
Ak sa podarí ciele vlády splniť, podiel spotreby elektrickej energie v Nemecku z ekologických zdrojov vzrastie na 65 %. Hlavný podiel na jej výrobe budú mať veterné parky v mori na severe krajiny.
Nové úlohy pripadli správcom rozvodných sietí elektriny po nedávnom rozhodnutí spolkovej vlády postupne obmedzovať výrobu elektrickej energie v tepelných elektrárňach.

Súvisiace články

Aktuálne správy