Brexit je veľmi citlivou témou nielen pre EÚ, ale aj pre EIB

Brexit je veľmi citlivou témou nielen pre Európsku úniu (EÚ), ale aj pre Európsku investičnú banku (EIB). Uviedol to pre TASR viceprezident EIB Vazil Hudák.
„Pre nás brexit bez dohody je tá najhoršia alternatíva, pretože Veľká Británia je dôležitým akcionárom EIB. Je jednou zo štyroch krajín, ktorá má 16 % akcií banky. To znamená, že s odchodom Veľkej Británie nám vypadne značná časť splateného kapitálu 3,5 miliardy eur a asi 39 miliárd eur tzv. kapitálu na vyzvanie,“ priblížil Hudák.
Pre EIB je podľa neho dôležité, aby si aj po brexite zachovala svoj rating na najvyššej úrovni AAA. „Preto sa musí dosiahnuť dohoda s akcionármi, s 27 krajinami EÚ, aby chýbajúci kapitál doplnili. Taká dohoda je. Súčasťou dohody je aj dohoda na Ministerstve financií SR s tým, že súčasní akcionári pomôžu vyplniť kapitál, ktorý odíde s Veľkou Britániou. Veríme, že sa nájde dohoda aj o tom, aby vzťahy s Veľkou Britániou do budúcnosti boli regulované podľa tých dohôd, ktoré už boli pripravené,“ dodal viceprezident EIB.
Európska investičná banka je banka EÚ. Poskytuje dlhodobé pôžičky a je jedinou bankou, ktorú vlastnia členské štáty EÚ. EIB pri realizácii politiky úzko spolupracuje s ostatnými inštitúciami EÚ. Viac ako 90 % činnosti EIB sa zameriava na Európu, podporuje však aj externé politiky a politiky rozvoja EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy