Škandál v Austrálii: Vláda sa zaväzuje vyčistiť finančný sektor

, reuters Foto: SITA/AP

Austrálski regulátori budú pod dohľadom nového orgánu pre dohľad, kvôli odhaleniu nekalých praktík finančného sektora. Informuje agentúra Reuters.

Vládne vyšetrovanie, známe ako Kráľovská komisia, odporúča trestné stíhanie za 24 prípadov priestupkov a odporúča, aby štruktúry odmeňovania v celom odvetví boli prepracované s cieľom odstrániť systémové konflikty záujmov. Poukázalo aj na stanovenie poplatkov za nevykonané služby u významných veriteľov Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank Ltd a Austrálie a Bank of New Zealand Banking Group. Takéto správanie sa dostalo až do horných vrstiev sektora, napríklad AMP Ltd sa zapojil do podvodu na úrovni správcu majetku, účtoval si od zákazníkov za finančné poradenstvo, ktoré ale nikdy neposkytol.

Odhalili sa j firmy, ktoré sa neštítili obrať aj tých najzraniteľnejších zákazníkov. Správa menuje prípad poisťovateľa, ktorý používal agresívne techniky predaja pri predaji produktu mladému mužovi s Downovým syndrómom.

Odporúčania komisie vydala vláda v pondelok po tom, ako sa spustilo verejné vyšetrovanie trvajúce 11 mesiacov. Šokujúce  odhalenie upresňuje, že krajina prišla o finančné prostriedky vo výške 60 miliárd austrálskych dolárov na akciách finančného sektora.  "Cena, ktorú naša spoločnosť zaplatila, bola obrovská a presahuje len oblasť financií," povedal minister Josh Frydenberg, keď vláda sľúbila, že splní všetkých 76 odporúčaní. "Finančný sektor bol narušený, emocionálny stres a osobné utrpenie sa odrazili na životoch."

Odporúčania zahŕňajú aj zákaz provízií pre tretie osoby za sprostredkovanie hypoték, a prikazuje zverejniť všetky súvisiace poplatky, ktoré sa účtujú za predaj produktov. Zakazuje bankám účtovať si úroky z omeškania pre poľnohospodárske podniky postihnuté suchom. Regulačné orgány by mali byť pod väčším dohľadom, keď boli obvinené z veľmi úzkej spolupráce s bankami. Zneužitie správania zostalo buď nepotrestané, alebo dôsledky neodrážali vážnosť situácie, píše sa v správe. Austrálsky korporatívny regulátor v reakcii na správu uviedol, že bude uprednostňovať závažné záležitosti, ktoré jej predložila Kráľovská komisia pre možné trestné stíhanie.

Správu zverejnili po ukončení obchodovania na trhu v Sydney, akcie štyroch najväčších bánk zatvorili približne o jedno percento vyššie, keďže investori už očakávali nový regulačný rámec. Avšak akcie správcov majetku, ktorých mená sa objavili v rámci vyšetrovania, sa prepadli. IOOF Holdings Ltd, stratili  4,5 percenta a AMP klesli na rekordné minimum. Širší trh uzavrel o 0,5 percenta vyššie.

Výsledky predložené Kráľovskou komisiou už podnietil banky k sprísneniu postupov poskytovania úverov v ich základných hypotekárnych ponukách, čo prispelo k jednému z najväčších poklesov cien nehnuteľností. Zatiaľ čo predseda vlády Scott Morrison súhlasí s odporúčaniami, zároveň varoval pred prerušením úverových tokov.

Na máj sú naplánované voľby, pričom konzervatívna vláda, ktorá niekoľko mesiacov bránila banky a odmietala výzvy na vyšetrovanie, v prieskumoch verejnej mienky bojuje o prežitie. To by znamenalo volebné víťazstvo pre stredoľavú labouristickú stranu.

Správa podľa Kennetha Hayna, niekdajšieho zástupcu najvyššieho súdu, zistila, že problémy tohto odvetvia boli o to horšie, že za nemal kto prevziať zodpovednosť. "Znamená to, že niektoré subjekty nie sú ochotné vytvárať a potom prakticky ovplyvňovať ich chápanie toho, čo je etické, čo je čestné a spravodlivé, a to, čo je správne urobiť," uviedla správa. Predseda Austrálskej národnej banky  Ken Henry čelil osobitnej kritike za to, že v priebehu jeho verejného vypočúvania nespolupracoval. "Mal som pocit, že Henry nebol ochotný prijať akúkoľvek kritiku toho, ako sa správna rada banky postavila k niektorým problémom," napísal Hayne a dodal, že "si nie je istý, či sa dokázal poučiť z lekcií z minulosti."

Šéfka Austrálskej bankovej asociácie Anna Blighová uviedla, že banky "prijímajú plnú zodpovednosť za tieto nedostatky a vedia, že musí nastať zmena, aby sa zabezpečilo, že sa nič podobné už opakovať nebude. Banky sú odhodlané poučiť sa, odstrániť problémy a napraviť ich," povedala Blighová.

Súvisiace články

Aktuálne správy