Posudkoví lekári vlani posúdili vyše 25 tisíc žiadateľov o invalidný dôchodok

, SITA Foto: photl

Celkovo bolo novo uznaných vyše 19 tisíc invalidít.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne v roku 2018 posúdili na základe žiadosti o invalidný dôchodok zdravotný stav 25 089 osôb. Ako uviedla Sociálna poisťovňa v tlačovej správe, celkovo bolo novo uznaných 19 792 invalidít. Z tohto počtu malo určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou 5 263 žiadateľov o dávku.

 

V 5 297 prípadoch nebola posudkovým lekárom invalidita uznaná, keďže žiadatelia nespĺňali zákonom stanovené zdravotné kritériá.

V rámci kontrolnej činnosti poberateľov invalidných dôchodkov posúdili posudkoví lekári pri kontrolnej lekárskej prehliadke 41 729 poberateľov invalidného dôchodku. V 37 024 prípadoch bola naďalej uznaná invalidita s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu.

V 2 990 prípadoch bolo percento invalidity zvýšené z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu. Z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1 210 prípadoch a zrušená invalidita bola v 505 prípadoch.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne v rámci lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia posudzujú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca na účely určenia invalidity, ktorá je jednou z podmienok nároku na invalidný dôchodok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy