Zákon o hazardných hrách zostane bez podpisu prezidenta

Prezident SR Andrej Kiska po prelomení jeho veta v parlamente opätovne schválený zákon o hazardných hrách nepodpísal. Zákon napriek tomu bude platný.

Prezident SR Andrej Kiska svoj názor na nový zákon o hazardných hrách nezmenil. Legislatívu, ktorú parlament tento týždeň opätovne schválil po vrátení prezidentom, hlava štátu ani tentokrát nepodpísala. Zákon však po prelomení prezidentovho veta v Národnej rade SR vstúpi do platnosti. Andrej Kiska pritom svoje prvé odmietnutie podpísať zákon o hazardných hrách opieral o viacero výhrad týkajúcich sa najmä ochrany hráčov pred negatívnymi dôsledkami hazardu. Prezidentovi sa nepozdávajú ani úpravy kompetencií samospráv v oblasti hazardných hier.

Na neschválenie vráteného zákona pritom pred utorňajším hlasovaním v parlamente vyzývali poslanci opozičného hnutia OĽaNO, podľa ktorých návrh ide proti občanom, rodinám a aj samosprávam. Žiadali, aby bol zákon vrátený na prepracovanie ministerstvu financií s tým, aby samosprávy pri regulácii hazardu dostali väčšie kompetencie.

Ministerstvo financií však medzitým avizovalo, že je ochotné spolupracovať s poslancami na dodatočnej zmene zákona, ktorá kompetencie samospráv v oblasti hazardu upraví. „Ministerstvo financií SR vníma snahu niektorých starostov a primátorov o vyššiu flexibilitu pri možnosti zrušenia hazardu v mestách a obciach. Preto Ministerstvo financií SR podáva pomocnú ruku pri tvorbe monotematickej novely zákona, ktorá zruší s odloženou účinnosťou potrebu petície na prijatie všeobecne záväzného nariadenia na obmedzenie hazardu na území mesta, resp. obce,“ uviedol rezort financií. Dodal, že rôznosť právnych názorov si však bude vyžadovať vykonanie testu ústavnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy