Nitra navýšila financovanie škôl a školských zariadení o vyše milión eur

Mesto Nitra navýšilo financovanie škôl a školských zariadení o takmer 1,017 milióna eur. Navýšenie financií pre školy a školské zariadenia na území mesta schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí vo štvrtok 31. januára. Poslanci zároveň zdvihli koeficient na žiaka súkromných a cirkevných zariadení na 97 percent, čím sa tieto zariadenia takmer dostali na jednu úroveň so školami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
Školy a školské zariadenia, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, volali po zrovnoprávnení niekoľko rokov. „Naše deti chodia nielen do mestských škôl a školských zariadení, ale aj do súkromných a cirkevných. Preto je fér, aby aj tieto dostávali porovnateľnú dotáciu na dieťa,“ povedal primátor Marek Hattas. Podľa viceprimátora Daniela Balka majú rodičia plné právo rozhodnúť sa pri výbere vzdelávacieho procesu medzi cirkevnou, súkromnou alebo štátnou školou. „Preto by žiadna zo škôl v školskej sieti a žiadne riadne uznané školské zariadenie nemali byť diskriminované,“ uviedol Balko.
Opozičná poslankyňa Marta Rácová upozornila na to, aby sa s koeficientom na žiaka narábalo citlivo. „Obávam sa, že na to nie sme finančne pripravení a urobili sme toto rozhodnutie skokom. Navyše sme podľa môjho názoru zvýhodnili niektoré súkromné školy, pretože majú viaczdrojové financovanie. Nie som zásadne proti navýšeniu financovania, ale mám obavy, že nezostanú finančné prostriedky na riešenie problémov škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra,“ skonštatovala Rácová.
Školy a školské zariadenia sú financované najmä z podielových daní obcí. Obce majú právo na ich prerozdelenie podľa vlastných potrieb. Dodržať však musia minimálnu výšku 88 percent na žiaka neštátnych škôl zaradených v sieti škôl a školských zariadení SR zo sumy, ktorú poskytnú školám a školským zariadeniam v svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na mzdy, odvody a prevádzku.
V rozpočte na rok 2019 schválili v novembri minulého roka poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitre pre základné školy celkovú sumu 16,332 milióna eur. Na bežné výdavky bolo určených 16,249 milióna eur, kapitálové výdavky predstavovali 83.500 eur. Na predprimárne vzdelávanie bolo v rozpočte odsúhlasených 8,028 milióna eur. Neštátne školy a zariadenia mali v rozpočte pridelenú sumu 2,035 milióna eur, z toho 661.630 eur tvorili cirkevné školy a 1,373 milióna eur súkromné školy.

Súvisiace články

Aktuálne správy