Graf hospodárskeho rastu v Taliansku: Tragický príbeh

, guardian Foto: TASR/AP

Po takmer štyroch rokoch stabilného, ​hoci pomalého rastu, sa talianska ekonomika dostala do recesie. Bohužiaľ, nie je to nič neobvyklé. Akýkoľvek neprerušovaný rastu by bol anomáliou.

"Dobrou správou je, že to nezávisí od nás," uviedol premiér Giuseppe Conte len deň predtým, ako čísla zo štvrtého štvrťroku potvrdili, že HDP krajiny sa prepadlo dva štvrťroky za sebou, a tým pádom sa naplnila definícia recesie. Talianska vláda z toho obviňovala spomalenie v Číne, Nemecku ale aj v rámci globálnej ekonomiky. Iní však poukazujú na to, že rozdiel medzi rastom v Taliansku a v iných krajinách eurozóny je čoraz väčší. Hovoria o "idiosynkratických faktoroch" pochádzajúcich z Ríma, ako sú negatívne reakcie na trhu, neistota a pokles dôvery.

Vzostupy a poklesy talianskej ekonomiky boli pre investorov dramatické , samozrejme aj pre obyvateľov krajiny, ale dnes je HDP Talianska zhruba na rovnakej úrovni ako v roku 2004. Bolo to dlhá a strastiplná cesta dostať sa späť na úroveň, ktorú zaznamenali pred 15 rokmi.

Ako píšu analytici Oxford Economics, nedávne údaje ukazujú, že ekonomika sa dostala do recesie v druhej polovici minulého roka. Prvý odhad HDP Talianska za 4. štvrťrok hovorí o poklese HDP na úrovni 0,2 %, ale taliansky národný štatistický úrad zatiaľ nezverejnil jednotlivé zložky HDP, len uviedol, že obchod priniesol pozitívny prínos k rastu, zatiaľ čo domáci dopyt bol negatívny. Analytici očakávajú, že taliansky spotrebiteľský dopyt zostane tlmený a investície klesli už druhý štvrťrok, aj v štvrtom štvrťroku, kvôli nižšej dôvere v podnikaní, vyššej neistote a nižšej ponuke úverov. To, že vláda poukazuje na problémy v zahraničí je v priamom rozpore s niektorými údajmi, keďže čistý obchod bol pozitívny, pričom španielske a francúzske HDP boli v 4. štvrťroku + 0,7 % a + 0,3 %.

Pri pohľade do budúcnosti by zmierňovanie domáceho finančného trhu a stabilizácia niektorých ukazovateľov, ako napríklad zamestnanosti, mali v 1. štvrťroku 2019 spustiť etapu stabilizácie talianskeho HDP, ale riziká zostávajú. Recesia by sa mohla presunúť do prvej polovice roka 2019, najmä ak dôvera bude naďalej slabá. Rok 2019 bude veľmi pravdepodobne v znamení bez rastu, čo je pre Taliansko zlá správa po prvom roku vládnutia populistov, píšu analytici Oxford Economics.

Súvisiace články

Aktuálne správy