Neuveriteľné, čo poháňa americkú akciovú rally

, marketwatch Foto:SITA/AP

Napriek obavám z obchodnej vojny, americké spoločnosti s vysokou koncentráciou medzinárodných príjmov vykazujú nadpriemerný výkon. Stačí sa pozrieť na firmy z indexu S & P 500, ktoré vykazujú väčšinu svojich príjmov v západnej Európe.

V januári firmy z indexu  S & P 500, ktoré majú väčšinu príjmov zo Spojených štátov, zaostávali za svojimi kolegami, ktorých pomerne veľký podiel príjmov pochádza buď z krajín západnej Európy, alebo krajín BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína), či z medzinárodných zdrojov všeobecne. Vyplýva to z analýzy Goldman Sachs.

Medziročne si firmy z geograficky orientovaného koša akcií, ktorý zahŕňa také spoločnosti ako eBay a McDonald's, rástli o 10 % Priemerne 31 % ich príjmov pochádza zo západoeurópskych krajín. Ďalším najlepším akciovým košom sú akcie, ktorých firmy majú veľké podiely tržieb z krajín BRIC. Tento kôš, ktorý sa skladá z 50 spoločností z indexu Russell 1000, má medián tržieb z týchto rozvíjajúcich sa trhov na úrovni 39 %. Nárast za rok predstavoval 9 %. Medzinárodný kôš, ktorý sa skladá z 50 spoločností z indexu S & P 500 s najvyššou koncentráciou širšieho medzinárodného predaja, vrátane firiem ako Mondelez a Aflac získali medziročne 8  %.

Či táto výnimočná výkonnosť bude pretrvávať ďalšia je otázne. Vlani firmy z amerického koša vykázali výrazne vyšší výkon než ich geografickí konkurenti, keď tieto akcie klesli o 3 % v porovnaní s poklesom celkovej hodnoty S & P 500 o 6,4 %. Vlaňajší outperforming amerických firiem znamenal zvrat z predchádzajúcich dvoch rokov, kedy americké koše rástli celkovo o 47 %, ale medzinárodný o 56 %.

"V súčasnosti je na medzinárodnej úrovni badať slabší ekonomický výkon než v USA," povedal pre marketwatch Aaron Clark z GW & K Investment Management. "Stále si myslím, že na rozvíjajúcich sa trhoch získate lepší rast v dlhodobejšom horizonte len preto, že ho podporujú fundamenty ako rast strednej triedy, či dostupnejší internet čím spotrebitelia získajú lepší prístup k rovnakým tovarom a službám ako máme my," dodal.

Analytici Goldman Sachs očakávajú, že americké akcie budú v tomto roku dosiahnu dobrý výkon, pričom rast zisku na akciu bude viac než u ostatných košov. Táto výhoda ale skončí v roku 2020, kedy spoločnosti z medzinárodného koša uvidia lepšie ziskové marže a návratnosť vlastného imania v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy