Hospodárstvo eurozóny počas októbra až decembra medzikvartálne vzrástlo o 0,2 %

Ekonomika celej Európskej únie sa v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne zväčšila o 0,3 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,2 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,3 percenta. Vyplýva to z predbežného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval vo štvrtok. Medzikvartálne tempo rastu sa nezmenilo, keďže v treťom štvrťroku 2018 sa ekonomika eurozóny oproti predošlým trom mesiacom zväčšila o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ o 0,3 percenta.

V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka hospodárstvo eurozóny v štvrtom kvartáli 2018 podľa sezónne upravených údajov vzrástlo o 1,2 percenta. Ekonomika celej EÚ počas októbra až decembra 2018 medziročne posilnila o 1,5 percenta. Medziročný rast sa spomalil, keďže v treťom štvrťroku vlaňajška ekonomika eurozóny medziročne posilnila o 1,6 percenta a hospodárstvo celej Európskej únie sa zväčšilo o 1,8 percenta.

Za celý rok 2018 hrubý domáci produkt eurozóny podľa predbežného odhadu vzrástol o 1,8 percenta a ekonomika celej Európskej únie sa vlani zväčšila o 1,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy