Centrálne banky nakupovali zlato, najviac za polstoročie

, bloomberg Foto:TASR/AP

Vlaňajšok sa niesol v znamení nákupu zlata zo strany investorov, ktorí hľadali bezpečný prístav. Ale aj nákupov centrálnych bánk, ktoré nakupovali najviac za 50 rokov. Vyplýva to z údajov World Gold Council, ktoré zverejnila agentúra Bloomberg.

Celosvetový dopyt po zlate vzrástol o 4 percentá, na 4 345,1 ton, keďže centrálne banky nakupovali najviac od chvíle, kedy v roku 1971 americký prezident Richard Nixon rozhodol o zrušení naviazania americkej meny na zlato. Aj európski investori prejavili záujem o tehličky, či mince a rovnako zvýšili svoje pozície v zlatých fondoch obchodovaných na burze, čiastočne v dôsledku politickej neistoty.

"Obavy zo spomalenia globálneho rastu, zvýšeného geopolitického napätia a volatility na finančných trhoch podporili dopyt po zlate," povedal Alistair Hewitt z World Gold Council. "Nevidím žiadne riziko, že by sa investori a centrálne banky obávali, že v blízkej budúcnosti sa niečo zmení, očakávam, že zlato zostane atraktívnym hedžom aj v roku 2019."

Ceny zlata sa v roku 2018 zmenili len mierne, ale ku koncu roka vzrástli kvôli obavám z Brexitu, klesajúceho akciového trhu a očakávaní menej agresívnej americkej menovej politiky. Tento trend pokračoval aj tento mesiac, pričom cena dosiahla najvyššiu úroveň od mája:

Zatiaľ čo investície do zlata ťažia zo slabšieho ekonomického výhľadu, čínske spomalenie a vyššie ceny komodity sa začali odrážať na slabšom dopyte po šperkoch. V štvrtom štvrťroku nákupy klesli a pravdepodobne čakajú segment ďalšie výkyvy. Hewitt tvrdí, že v prípade centrálnych bánk by krajiny ako Rusko a Kazachstan mali naďalej nakupovať zlato, aj ETF pravdepodobne zaznamenajú väčší záujem investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy