Pred koncom roka 2018 ho nemal nikto rád, tento rok sa dá očakávať rally

, bloomberg Foto: thinkstock

Nový rok, vyššia cena. Vlastne nie tak celkom, veď už v decembri vzrástla cena striebra o 9,1 %, najviac za takmer 2 roky. Čoraz väčší nedostatok tohto drahého kovu sľubuje, že by jeho cena mohla vyletieť ešte vyššie.

Tohtoročná produkcia sa odhaduje na asi 26 000 ton striebra, vychádzajúc z odhadov londýnskeho analytika Robina Bharat zo Societe Generale. To by znamenalo najmenej od roku 2013 a mohlo by to viesť k previsu dopytu nad ponukou už siedmy rok v rade. A to v čase, keď rastie jeho priemyselné využitie od solárnych článkov, cez dotykové obrazovky počítačov, až po oblasť medicíny.

"Rast ponuky začal spomaľovať viac ako u ostatných drahých kovov," povedal John La Forge, šéf stratégie pre reálna aktíva u Wells Fargo Investment Institute pre agentúru Bloomberg. Tento rok sa ťažiari vyhýbajú novým projektom kvôli globálnej ekonomickej neistote. Cena striebra by sa tak mohla podľa prieskumu Bloomberg vyšplhať až na 17,50 USD za uncu zo súčasných 16a USD.

Investori vnímajú striebro, podobne ako zlato, za bezpečný prístav v čase vyššej volatility. Najväčším užívateľom je ale priemysel, ktorý ročne spotrebuje asi 55 % dostupného striebra, v prípade zlata je to asi 10 %. Vysoká elektrická a tepelná vodivosť, citlivosť na svetlo a antibakteriálne účinky ho predurčujú k stovkám produktov. Aj tým sa posúva rovnováha medzi ponukou a dopytom. Analytici Bloomberg Intelligence odhadujú, že striebro zaznamená do roku 2023 50 % nárast dopytu, kým meď 17 % a zlato 11 percentný nárast.

Analytici Goldman Sachs sú zatiaľ v predpovediach striebra opatrnejší. "Hoci aj ďalej vnímame neistotu ohľadom pretrvávajúceho globálneho rastu, ktorá vedie k rastu investičného dopytu po drahých kovoch, stále nie sme presvedčení, že táto relatívna preferencia striebra bude pokračovať," píšu vo svojej správe klientom. "S väčším priemyselným využitím je dopyt po striebre náchylnejší na spomaľujúci globálny rast," dodávajú.

Karty dokáže zamiešať aj americký Fed. Striebro spolu so zlatom patrí medzi aktíva, ktorým sa za posledné tri mesiace darí najlepšie, keďže kvôli známkam spomaľujúceho globálneho rastu investori znižujú svoje očakávania zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Centrálna banka ale nedávno naznačila, že bude monitorovať prichádzajúce údaje, na základe ktorých bude voliť svoju ďalšiu  menovú politiku. V prípade, že Fed zvyšovanie sadzieb spomalí, odrazí sa to na vyššej cene striebra a zlata. Ak bude v povoľovaní pokračovať, cena drahých kovov by mohla klesnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy