Zmeny na dôležitých postoch v ECB: Holubice zostávajú

, ČTK Foto: YT/ECB;SITA/AP

V ECB dochádza k väčším zmenám na dôležitých pozíciách. V októbri končí mandát šéfovi Draghimu a zmeny čaká aj šesťčlenná Výkonná rada. Kto bude na poste hlavného ekonóma? Nie je ťažké odpovedať, keď je len jediný kandidát.

Jediným kandidátom na post hlavného ekonóma a člena Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) je šéf írskej centrálnej banky Philip Lane (49). V súčasnosti túto funkciu zastáva Peter Praet (70), ktorému skončí v máji mandát. "Írsko navrhlo guvernéra írskej centrálnej banky Philipa Lanea," uviedol šéf euroskupiny Mario Centeno. Euroskupina združuje ministerstvá financií krajín platiacich eurom.

Zvolenie Lanea by znamenalo, že dôležité posty v ECB budú naďalej zastávať takzvané holubice, ako to nazývajú centrálni bankári, ktorí chcú menovou politikou podporovať hospodársky rast a tvorbu pracovných miest. Opakom holubíc sú jastrabi, ktorí pri určovaní menovej politiky takmer neberú ohľad na infláciu.

Menovanie ešte potvrdené nie je, ale proces bude pravdepodobne iba formalitou, pretože Lane je považovaný za nespornú autoritu v oblasti menovej politiky. Írsku centrálnu banku vedie od roku 2015 a svojimi miernymi názormi je blízky prezidentovi ECB Mariovi Draghimu. Lane bude zodpovedný za prípravu menových rozhodnutí, čo je jedna z najdôležitejších pozícií v banke.

Laneova kandidatúra by mala byť podporená na zasadnutí ministrov financií eurozóny 11. februára. Formálne by mal byť vymenovaný na summite lídrov EÚ v marci, uviedla agentúra Reuters.

Lane sa pripojí k ECB v čase, keď v tejto inštitúcii dochádza k väčším zmenám na dôležitých pozíciách. Celkovo sa tento rok zmení takmer tretina 25-člennej Rady guvernérov, ktorá zahŕňa všetkých guvernérov centrálnych bánk eurozóny a členov Výkonnej rady. Okrem troch členov Výkonnej rady tento rok vymení guvernérov centrálna banka v Belgicku, Rakúsku, Estónsku, na Cypre aj u nás na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy