V svetovom rebríčku ekonomickej slobody je Slovensko na 65. mieste

Ekonomicky slobodnejšie sú podľa organizácie The Heritage Foundation Česká republika (23. miesto), Poľsko (46. priečka) aj Maďarsko (64. miesto).

Slovensko je 65. ekonomicky najslobodnejšou krajinou sveta. Vyplýva to z najnovšieho Indexu ekonomickej slobody, ktorý zostavila americká organizácia The Heritage Foundation. V rámci hodnotenia 180 krajín sveta Slovensko získalo 65 bodov, čo bol však medziročný pokles o 0,3 bodu. Nad zlepšením fiškálneho zdravia a vládnych výdavkov totiž prevážilo oslabenie podnikateľskej a menovej slobody.

Na Slovensku sa stále prejavuje negatívny vplyv korupcie a slovenský justičný systém zostáva slabý, neefektívny a zraniteľný voči politickému zasahovaniu. Ekonomicky slobodnejšie ako Slovensko sú Česká republika (23. miesto), Poľsko (46. priečka) aj Maďarsko (64. miesto).

Ekonomická sloboda podľa rebríčka pre rok 2019 klesla aj celosvetovo, a to prvýkrát za šesť rokov. Svet je síce ekonomicky „mierne slobodný“, ale globálny index ekonomickej slobody medziročne oslabil o 0,3 bodu na 60,8 bodu. Ide však o tretiu najvyššiu úroveň indexu počas jeho 25-ročnej histórie. Ekonomická sloboda sa zlepšila v 81 krajinách, zhoršila sa v 92 štátoch a v siedmich sa nezmenila.

V USA pokračoval rast Indexu ekonomickej slobody, keďže si oproti rebríčku roku 2018 pripísal viac ako celý bod a stúpol na 76,8 bodu. USA sa v ekonomickej slobode posunuli o šesť miest vyššie, a to z osemnásteho na dvanáste miesto.

Ekonomicky najslobodnejšie krajiny sveta podľa Heritage Foundation sú Hongkong, Singapur, Nový Zéland, Švajčiarsko, Austrália, Írsko, Veľká Británia, Kanada, Spojené arabské emiráty a Taiwan. Najmenej ekonomickej slobody má Severná Kórea. Na druhej najhoršej priečke sa nachádza Venezuela a na tretej Kuba.

Súvisiace články

Aktuálne správy