Lacné akcie Apple: Bez inovácie rast nečakajte

, CNBC;BI Foto: SITA/AP

Apple je v súčasnosti "lacný", výrobca iPhonov potrebuje inovovať, aby sa vrátil k silnému rastu z minulosti.

"Akcie sú lacné, myslím, že sa predávajú na nízkych úrovniach," povedal King Lip, hlavný stratég z Baker Avenue Asset Management pre televíziu CNBC. "Dôvod, prečo si myslíme, že sa predávajú lacno je ten, že rast spoločnosti je pomalší. Je celkom jasné, že historicky robustný dvojciferný rast má už Apple za sebou a prinajmenšom z krátkodobého hľadiska sa nezdá, že by sa tento trend mohol obrátiť."

Lipove komentáre sú reakciou na fiškálne štvrťročné čísla, ktoré Apple práve zverejnil. Výnosy, vykázané už v novej štruktúre, sú zatiaľ len hrubé údaje o maržiach pre jednotlivé segmenty služieb a produktov a hovoria o nadosiahnutí úspešnosti predaja najpopulárnejších produktov firmy, ako je napríklad iPhone. Tržby z predaja iPhonov dosiahli 51,98 miliardy dolárov a nestačili na očakávania 52,67 mld. USD. Medziročne klesli o 15 percent. U iPadov je to 6,73 mld. USD oproti odhadu 5,9 mld. USD, u Macov 7,42 mld. USD, presne na úrovni konsenzu. V kategórii wearables a smartdomácnosti je výsledok 7,31 mld. USD nezaostal významne za konsenzom 7,33 miliardy dolárov.  Isté však je, že firme prvýkrát za posledných desať rokov vo vianočnej sezóne poklesli príjmy. Nová štruktúra, ktorá bola oznámená v novembri, mala za cieľ presunúť zameranie z iPhonu na iné ukazovatele rastu.

Spoločnosť Apple znížila svoje očakávania pre tento štvrťrok začiatkom tohto mesiaca, pričom uviedla, že v Číne je slabšia než očakávaná predajnosť iPhonov kvôli oslabeniu  ekonomiky. Aj generálny riaditeľ spoločnosti, Tim Cook, potvrdil, že zákazníci "sa držia na svojich starších telefónoch iPhone trochu dlhšie ako tomu bolo v minulosti". Tim Cook uviedol, že Apple má problémy nielen v Číne, ale aj na rozvíjajúcich sa trhoch, v ktorých sa dolár oceňuje voči miestnym menám, takže telefóny iPhone sú ešte drahšie. Cook vyzdvihol Turecko, kde v decembri oproti predchádzajúcemu roku líra klesla o 33 % voči doláru. Tržby spoločnosti Apple v tomto období klesli takmer o 700 miliónov dolárov. Ale aj v niektorých vyspelých krajinách musí Apple viac zabojovať. V Japonsku napríklad škrtli dotácie, ktoré pomohli znížiť náklady telefónov, celkový predaj spoločnosti Apple v krajine klesol o 5 % oproti predchádzajúcemu obdobiu na 6,9 miliardy dolárov.

Keďže predaje iPhonov klesajú, spoločnosť sa pokúsila presunúť zameranie investorov na najrýchlejšie rastúci segment: na služby. Tržby zo služieb, ktoré zahŕňajú od Apple Pay cez Apple Music po napríklad iCloud dosiahli 10,9 miliardy dolárov, čo znamená medziročný nárast o 29 percent. Predstihli odhad "trhu" 10,87 mld. USD. Hrubá marža v segmente služieb dosiahla atraktívnych 62,8 percenta oproti marži 38 percent, reportovanej za biznis Applu celkovo. Práve samostatné zverejnenie marží za služby je súčasťou novej štruktúry, pod ktorou Apple reportuje výsledky prvýkrát práve za prvý štvrťrok fiškálneho roku 2019.

Spoločnosť oznámila, že má 900 miliónov aktívnych užívateľov iPhonov. "Ak toto spoločnosť nedokáže využiť, mal by sa vymeniť manažment. Pre 900 miliónov telefónov, existuje množstvo služieb, ktoré by sa dali predávať prostredníctvom nich," povedal Lip a spomenul napríklad Apple Pay a Apple Music. Okrem toho dodal, že spoločnosť Apple potrebuje inovovať. "V nasledujúcom období, šiestich až dvanástich mesiacoch, skutočne potrebujeme nejaký prevratný nástroj alebo produkt, ktorý bude pochádzať od spoločnosti Apple."

S týmto názorom sa stotožňuje aj Daniel Flax, analytik spoločnosti Neuberger Berman. "Apple Watch, AirPods, dokazujú, že Apple v skutočnosti naďalej inovuje a myslíme si, že je to rozhodujúce pre to, aby v konečnom dôsledku vytvárali hodnotu pre svojich zákazníkov a samozrejme pre svojich akcionárov v strednodobom horizonte," uviedol Flax zdôrazňujúc potrebu, aby spoločnosť Apple bola "neustále na očiach." "Máme tu skvelé akcie, myslíme si, že majú pridanú hodnotu, ktorú môže manažment vytvoriť počas nasledujúcich niekoľkých rokov," uzavrel Flax.

Ako budú investori a analytici vnímať nové čísla sa pravdepodobne prejaví na ich postoji k spoločnosti Apple. Svoje si v nej nájdu rovnako medvedi aj býci.

Súvisiace články

Aktuálne správy