Saudská Arábia, o ktorej Musk tvrdil, že chce Teslu v súkromných rukách, znížila vo firme svoju expozíciu

, CNBC Foto: SITA/AP

Saudská Arábia údajne uzavrela poistku na svoju investíciu v spoločnosti Tesla, ktorá dramaticky zníži expozíciu v akciách. A to len niekoľko mesiacov po tom, čo Elon Musk vyhlásil, že kráľovstvo je pripravené podporiť dohodu o tom, aby sa Tesla zmenila na súkromného výrobcu elektrických automobilov.

V posledných týždňoch si verejný investičný fond Saudskej Arábie poistil takmer celý, 4,9-percentný podiel v spoločnosti Tesla. To znamená, že ešte drží akcie, ale prevzal iné pozície, ktoré ho chránia pred poklesom cien akcií spoločnosti Tesla.

Ako píše Financial Times,  PIF sa pre hedžing rozhodol 17. Januára po uzavretí obchodovania pomocou bankárov J.P. Morgan. Nasledujúci deň Tesla oznámila prepustenie a varovala pred "veľmi ťažkými" časmi. Cena akcií spoločnosti Tesla odvtedy klesla približne o 15 percent.

Musk povedal pre Financial Times, že už niekoľko mesiacov nekomunikuje s PIF a Tesla nemá vedomosť o tom, či kráľovstvo stále drží akcie automobilky. PIF a J.P. Morgan sa k veci odmietli vyjadriť.

Saudská Arábia je najväčším vývozcom ropy na svete, investícia do priekopníka elektrických vozidiel je súčasťou úsilia korunného princa Mohammeda bin Salmana o diverzifikáciu národného hospodárstva. PIF sa stala významným investorom v technologických spoločnostiach práve pod korunným princom Mohammedom.

Financial Times po prvý krát písal o podiele PIF v Tesle v auguste minulého roka. Takmer hneď po tom, Musk tweetol, že získal finančné prostriedky na spätný odkup akcií za 420 dolárov za kus a neskôr vysvetlil, že Saudi tento výkup podporia. Americký regulátor SEC neskôr Muska obvinil, že jeho  poznámky boli "falošné a zavádzajúce." Musk sa v septembri dohodol s Komisiou pre cenné papiere a burzu, pričom súhlasil s tým, že odstúpi z pozície predsedu predstavenstva spoločnosti Tesla, zaplatí pokutu vo výške 20 miliónov dolárov a vymenuje nových členov správnej rady.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy