Mario Draghi: V prípade potreby obnovíme nákupy dlhopisov

, ČTK Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka by v prípade potreby mohla obnoviť nákupy dlhopisov, v tomto roku je však takýto krok nepravdepodobný. Povedal to šŠéf ECB Mario Draghi pred výborom Európskeho parlamentu pre hospodárske záležitosti.

Program nákupov dlhopisov, ktorým ECB niekoľko rokov podporovala infláciu a hospodársky rast v eurozóne, ukončila len minulý mesiac. Prostredníctvom programu napumpovala do ekonomiky novo natlačené peniaze v hodnote 2,6 bilióna eur. Draghi ale upozornil, že výkon ekonomiky eurozóny v ostatnom čase zaostáva za očakávaním.

"Počas posledných mesiacov boli prichádzajúce údaje slabšie, než sa očakávalo, a to kvôli slabšiemu vonkajšiemu dopytu a špecifickým faktorom v niektorých krajinách a odvetviach," uviedol podľa agentúry Reuters Draghi. Upozornil, že pretrvávajú neistoty súvisiace s geopolitickými faktormi a že na ekonomickú náladu má negatívny vplyv hrozba protekcionizmu.

ECB na ostatnom zasadnutí podľa očakávaní ponechala svoju menovú politiku bezo zmien. Draghi však na následnej tlačovej konferencii varoval pred rastúcimi hospodárskymi rizikami a predpovedal, že hospodársky rast v eurozóne bude v blízkom období pravdepodobne slabší, než sa predtým predpokladalo. Draghiho slová signalizovali, že ECB sa nemieni ponáhľať so zvyšovaním svojich úrokových sadzieb so súčasných miním. Banka minulý týždeň zopakovala, že úrokové sadzby by na terajších úrovniach mali zostať prinajmenšom do leta. Základná úroková sadzba ECB sa v súčasnosti nachádza na rekordnom minime nula percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy