Memorandum vytvára rámec spolupráce v ekonomickej diplomacii

Legislatívny a finančný rámec spolupráce v ekonomickej diplomacii vytvára memorandum, ktoré podpísali v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Výška finančného rámca by mala byť 100.000 eur ročne.
Ide o systémovú organizáciu podnikateľských misií na Slovensko. „Organizáciu fór pre podnikateľov, ktorí sprevádzajú hlavy štátov, predsedov vlád, ministrov zahraničných vecí iných krajín na Slovensko a v zmysle memoranda bude SOPK organizátorom týchto fór a finančné náklady budú kompenzované práve z rozpočtu ministerstva zahraničných vecí, z prostriedkov, ktoré na tento účel špeciálne vydelilo Ministerstvo financií SR,“ povedal Lajčák a ocenil spoluprácu s SOPK.
„Chceme viac využívať zastupiteľské úrady v zahraničí v prospech slovenských podnikateľských subjektov. Prvým príkladom by mohla byť Moskva, kde bude zástupca SOPK propagovať slovenské výrobky v priestore vonkajšej vitríny veľvyslanectva,“ povedal Mihók s tým, že podobne to chcú riešiť aj na ďalších úradoch, kde budú na to vytvorené technické podmienky.
Za dôležité Mihók považuje zavedenie systému ciest ústavných činiteľov do zahraničia, ak ich sprevádzajú podnikatelia a ďalej prípravu slovenských ekonomických diplomatov. Tam je SOPK pripravená podať informáciu, čo v danom teritóriu potrebuje slovenská ekonomika.
V súvislosti s čerpaním finančného rámca uviedol, ak by požiadavky prevyšovali 100.00 eur ročne, bude treba stanoviť priority. „Čerpanie rámca je individuálne, od akcie k akcii, sú na to stanovené princípy,“ uzavrel predseda SOPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy