Nobelovec Shiller: Ešte sme neboli svedkami skutočnej deflácie

, CNBC Foto: SITA/AP

Robert Shiller, ktorý získal Nobelovu cenu za ekonomiku v roku 2013 za prácu o cenách aktív a neefektívnych trhoch, uviedol, že nevenuje príliš veľkú pozornosť fundamentom ovládajúcim trh, skôr sa zaujíma o psychológiu a populárnych "komentátorov".

Americké akciové trhy sa na konci minulého roka mierne zotavili z ostrého pádu, ale stále existuje riziko výraznejšieho klesajúceho trendu, uviedol profesor ekonómie na univerzite Yale a laureát Nobelovej ceny pre CNBC. "Nie som presvedčený o mojej schopnosti veci predpovedať, ale myslím si, že je tu riziko medvedieho trhu v roku 2019. Rozdeľujem riziká z hľadiska toho, kto o nich hovorí, a tento príbeh medvedieho trendu sa silne drží. Existuje pocit, že trh s cennými papiermi dlhodobo rástol, a hoci sme videli nejaké náznaky deflácie, nešlo o skutočnú defláciu."

Ekonóm už dávnejšie hovoril o tom, že depresia v rokoch 1920-21, teda veľká hospodárska kríza 30. rokov a veľká recesia v rokoch 2007-9 boli do značnej miery riadené príbehmi. "Nestotožňujeme sa s ekonómami na tom, čo spôsobilo tieto krízy, píšem knihu o narativnej ekonómii a myslím, že sú to príbehy, ktoré poháňajú trhy, viac ako fundamenty. Myslím si, že niektoré príbehy, ktoré sme tu mali v nedávnej minulosti, sa môžu vrátiť. Napríklad príbeh, ktorý začal začiatkom roka 2018, v januári a februári sme mali korekciu a 10-percentný pokles. A potom sme zaznamenali ďalší pokles medzi septembrom a Štedrým dňom. Index S & P 500 klesol z vrcholu na minimum o 19,8 percenta, čo takmer naplnilo klasickú definíciu medvedieho trhu. Myslím si , že tieto veci majú ľudia zapísané v pamäti a možno to je pre mnohých signál, aby skončili s nákupmi."

Pojem "medvedí trh" je na Wall Street synonymom vážneho a dlhotrvajúceho poklesu, o 20 % alebo viac voči nedávnemu vrcholu. S & P 500 dosiahol tento míľnik 24. decembra, padol o 20 % z 52-týždňového maxima. To však bolo v rámci jedného dňa a nie pri zohľadnení zatváracích cien pre index. Od začiatku roka vzrástol S & P 500 o približne 5 percent.

Shillerove pripomienky prichádzajú v čase neistoty ohľadom všeobecného smerovania trhov. Trhy by sa v roku 2019 mohli upriamiť na rastúce úrokové sadzby zo strany amerického FEDu ale aj na geopolitické napätie, najmä medzi USA a Čínou. Americké trhy znervózňuje trend zvyšovania sadzieb Fedom, prezident Donald Trump kritizoval centrálnu banku za príliš rýchle zvyšovanie. Zdá sa, že Fed zmenil svoju politiku a signalizuje len dve zvyšovania v roku 2019. Pozorovatelia trhu upozorňujú, že existuje riziko, že trhy neoceňujú zvyšovania sadzieb v tomto roku. Podľa Shillera je Fed jedným zo základných faktorov, ktoré ťahajú trh smerom dole. Dodal, že Fed sú ľudia, ktorí sa snažia stabilizovať trhy, a podľa neho sú kroky centrálnej banky predvídateľnejšie a miernejšie od čias bývalej predsedníčky Janet Yellenovej.

Pri pohľade na širšiu americkú ekonomiku, či hrozby shutdownu, Shiller povedal, že to môže spôsobiť volatilitu na trhoch. "Polarizácia, ktorú dnes vidíme v USA, spôsobuje, že ľudia sú nervózni. Nemá žiadny zjavný vplyv na smerovanie trhu, ale myslím si, že vytvára istý stav úzkosti, ktorá spôsobuje, že trh je zraniteľnejší voči volatilite."

Súvisiace články

Aktuálne správy