Siemens a Alstom ponúkli EÚ nové ústupky, aby schválila fúziu vlakových divízií

Nemecký priemyselný konglomerát Siemens a francúzska spoločnosť Alstom v pondelok potvrdili, že ponúkli nové ústupky regulačným úradom v Európskej únii (EÚ) v snahe prekonať ich obavy z plánovaného zlúčenia svojich vlakových divízií.

Úrady v EÚ by už čoskoro mali rozhodnúť o tom, či fúziu povolia. Vlády obidvoch krajín pritom podporujú zlúčenie týchto divízií, ktoré povedie k vzniku najväčšieho výrobcu vlakov v Európe.
Ale Brusel má obavy z dominantného postavenia novej firmy a jeho vplyvu na hospodársku súťaž v EÚ.

Alstom vo svojom vyhlásení v pondelok uviedol, že obe spoločnosti sa "rozhodli prijať ďalšie opatrenia a ústupky", aby zmiernili obavy regulačných úradov v EÚ. A dodal, že "tento balík (opatrení) zachováva priemyselnú a ekonomickú hodnotu obchodu", ale upozornil tiež, že nemá "žiadnu istotu", že navrhované kroky uspokoja Brusel.

Alstom je známy výrobou francúzskych rýchlovlakov TGV a Siemens nemeckými rýchlovlakmi ICE.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v nedeľu (27. 1.) uviedla, že odborníci analyzujú zmeny, ktoré v piatok (25. 1.) na poslednú chvíľu predložili tieto dve spoločnosti.
Zdroje z Európskej komisie, ktoré nechceli byť menované, totiž minulý týždeň naznačili, že EÚ pravdepodobne zablokuje dohodu o fúzii. Rozhodnutie by mohlo padnúť už 6. februára, pred vypršaním konečného termínu 18. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy