Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce 32,4 tisíca osôb

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu vlaňajška medziročne klesol o 20,4 tisíca na 66,4 tisíca.

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu minulého roka 32,4 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 10,5 tisíca ľudí. Viac ako štyri roky je tak v súčasnosti bez práce 19,1 % z celkového počtu nezamestnaných. Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu vlaňajška oproti koncu roka 2017 klesol o 20,4 tisíca na 66,4 tisíca osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu minulého roka išlo o 9,9 tisíca nezamestnaných. Prispeli k tomu predovšetkým okresy Prešov, Kežmarok a Vranov nad Topľou, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 1,4 tisíca. V Košickom kraji nemalo prácu viac ako štyri roky 9,8 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo takmer 2,4 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Košice-okolie, Michalovce a Rožňava cez 1,4 tisíca takýchto osôb.

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako štyri roky 7,4 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je 2,7 tisíca ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky. Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky na konci minulého roka dosiahol takmer 1,9 tisíca osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 1,7 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet ľudí bez práce nad štyri roky predstavoval 897. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako štyri roky 481 ľudí a v Trnavskom kraji 355 osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu minulého roka oproti novembru vlaňajška klesla o 0,05 percentuálneho bodu na 5,04 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v decembri nižšia o 0,90 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci minulého roka 138 198 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s novembrom minulého roka ide o pokles o 1 329 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 23 717 osôb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy