Rast cien v priemysle sa v decembri spomalil

V úhrne ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v decembri medziročne vzrástli o 3 %.

Rast cien v priemysle na Slovensku sa v závere minulého roka spomalil. Ceny priemyselných výrobcov v decembri v úhrne medziročne stúpli o 3 %, kým v novembri rástli o 3,7 %. V priemere za celý rok 2018 tak priemyselné ceny vzrástli o 2,5 %. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko pritom vzrástli o 4,3 % a exportné ceny stúpli o 2,3 %. Medzimesačne ceny v priemysle v úhrne klesli v decembri oproti novembru o 0,4 %, pričom tuzemské ceny sa znížili o 1,1 % a exportné ceny boli vyššie o 0,1 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), na medziročnej báze v rámci tuzemských priemyselných cien stúpli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,8 %, priemyselnej výroby o 2,1 % a ťažby a dobývania o 1,6 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7 %, ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 3,7 %, výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 3,6 % a dopravných prostriedkov o 2,9 %. Klesli ceny elektrických zariadení o 2,2 % a výroby potravín, nápojov a tabaku o 0,1 %.

Pri exportných cenách v decembri medziročne stúpli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 28,8 %, ťažby a dobývania o 12,7 %, priemyselnej výroby o 1,3 % a dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,7 %. V priemyselnej výrobe vzrástli hlavne ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 11,3 %, chemikálií a chemických produktov a strojov a zariadení inde nezaradených zhodne o 4,8 %. Klesli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,6 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,1 % a výrobkov z gumy a plastu o 0,3 %.

V priemere za celý uplynulý rok pritom ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vzrástli o 4,9 % a ceny priemyselných výrobcov na export boli oproti roku 2017 vyššie o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy