Venezuelský opozičný líder J. Guaidó možno požiada MMF o finančnú pomoc

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely, uvažuje o požiadaní medzinárodných inštitúcií vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF) o pomoc na zafinancovanie dočasnej vlády. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na dva nemenované zdroje.
Zdroje informovali, že Guaidóov tím plánuje vymenovať novú správnu radu Citgo Petroleum, americkej divízie venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA. Zároveň chce vymenovať aj nového zástupcu v Medziamerickej rozvojovej banke. Guaidó zatiaľ nemá kontrolu nad štátnymi úradmi, ktoré zostávajú lojálne prezidentovi Nicolásovi Madurovi.
Samotný MMF sa zatiaľ snaží nezasahovať do vývoja vo Venezuele a vyhýba sa vyhláseniu, či uznáva opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny. Ako uviedol riaditeľ MMF pre západnú hemisféru Alejandro Werner, „MMF sa bude držať pozície svojich členských štátov“. Predbežne túto pozíciu fond monitoruje a čaká, akým smerom sa vyvinie, keďže USA Guaidóovi vyjadrili podporu, iní vplyvní členovia fondu ako Rusko a Čína však nie.
MMF neuviedol ani to, či sa od 23. januára, keď sa Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta, skontaktoval buď s jeho tímom, prípadne so zástupcami vlády Nicolása Madura. Na rozdiel od MMF zástupcovia Medziamerickej rozvojovej banky Guaidóovi už podporu vyjadrili.

Súvisiace články

Aktuálne správy