Argentínska ekonomika v novembri klesla o 7,5 %

Argentínska ekonomika zaznamenala vlani v novembri najhorší výsledok počas funkčného obdobia prezidenta Mauricia Macriho. Jej výkon sa totiž znížil medziročne o 7,5 %. Informoval o tom štatistický úrad.
Hrubý domáci produkt (HDP) Argentíny v novembri klesol už štvrtý mesiac po sebe a oveľa strmšie ako októbri, keď sa znížil o 4,2 % a v septembri (o 6 %).
Za obdobie január až november 2018 sa HDP Argentíny znížil o 2,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2017. Najhoršie zasiahnuté odvetvia boli obchod, priemyselná výroba a stavebníctvo, uviedli štatistici.
Argentína oficiálne oznámila recesiu vlani v decembri po tom, ako štatistický úrad odhalil, že výkon ekonomiky klesol aj v 3. štvrťroku roku 2018, už druhý kvartál v rade.
Minister hospodárstva Nicolás Dujovne v stredu (23.1.) na Svetovom ekonomickom fóre v Davose povedal, že za celý rok 2018 očakáva pokles HDP o približne 2 %.
Medzinárodný menový fond (MMF) však Argentíne predpovedá ešte strmší pokles HDP v minulom roku, o 2,6 %, a v tomto roku o ďalších 1,7 %.
Argentínu vlani tvrdo zasiahla hospodárska kríza, ktorá prinútila Macriho, aby sa dohodol s MMF na pôžičke vo výške 56 miliárd USD (49,38 miliardy eur).
Kríza má niekoľko príčin. Najprv veľké sucho zdecimovalo úrodu tretieho najväčšieho svetového vývozcu sóje a kukurice. Situácia sa zhoršila v 1. štvrťroku 2018, keď ceny ropy vo svete stúpli, a keď americká centrálna banka Fed zvýšila úrokovú sadzbu. To viedlo investorov k tomu, aby stiahli svoje doláre z rozvíjajúcich sa ekonomík vrátane Argentíny. Kurz argentínskeho pesa v dôsledku toho stratil viac ako polovicu svojej hodnoty voči doláru, zatiaľ čo inflácia sa vyšplhala na 47,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy