Nemecká vláda výrazne zhoršila odhad rastu ekonomiky v roku 2019

Nemecká vláda výrazne zhoršila prognózu tohtoročného rastu domácej ekonomiky. Dôvodom zhoršenia odhadu je spomaľovanie globálneho rastu ekonomiky a neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok nemecký denník Handelsblatt.
Zatiaľ čo vláda pôvodne počítala s rastom nemeckej ekonomiky v roku 2019 na úrovni 1,8 %, najnovšie očakáva, že rast dosiahne len 1 %. Podľa denníka nový odhad vývoja najväčšej ekonomiky Európskej únie, ktorý nemecká vláda plánuje oficiálne zverejniť až v stredu 30. januára, zároveň počíta s tým, že v budúcom roku sa rast zrýchli a dosiahne 1,6 %.
Najnovší odhad vlády, o ktorom informoval Handelsblatt, je tak horší než prognóza ekonomického inštitútu Ifo. Ten najnovšie zhoršil odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky na 1,1 %. Medzinárodný menový fond (MMF) tiež zhoršil prognózu rastu ekonomiky Nemecka pre tento rok, a to z 1,9 % na 1,3 %.
Hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva sa k správe Handelsblattu odmietol vyjadriť. Podrobnejšie informácie by podľa neho mal na budúci týždeň zverejniť na plánovanej tlačovej konferencii minister hospodárstva Peter Altmaier.
V roku 2018 vzrástla nemecká ekonomika o 1,5 %. Bolo to najslabšie tempo rastu za posledných päť rokov a výrazne slabšie než v roku 2017, keď rast dosiahol 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy