Šéf Airbusu varoval britský parlament pred dôsledkami neriadeného brexitu

Európsky letecký koncern Airbus je ďalšou veľkou firmou, ktorá upozornila na to, že ak nedôjde k riadenému a hladkému vystúpeniu Británie z Európskej únie (EÚ), bude nútený prijať potenciálne "veľmi škodlivé rozhodnutie" o budúcnosti svojich britských závodov.

Európsky letecký koncern Airbus je ďalšou veľkou firmou, ktorá upozornila na to, že ak nedôjde k riadenému a hladkému vystúpeniu Británie z Európskej únie (EÚ), bude nútený prijať potenciálne „veľmi škodlivé rozhodnutie“ o budúcnosti svojich britských závodov.
Konkrétne generálny riaditeľ Airbusu Tom Enders vo štvrtok vyhlásil, že v prípade brexitu bez dohody by mohol presunúť výrobu krídel z Británie inam.
Ide o priamu výzvu Endersa rozdelenému britskému parlamentu, aby sa vyhol takémuto výsledku. Generálny riaditeľ európskeho výrobcu lietadiel síce pripustil, že k žiadnej okamžitej zmene nedôjde, ale zároveň vyslal najsilnejšie varovanie o ohrození pracovných miest v budúcnosti.
„Britský sektor leteckého priemyslu stojí nad priepasťou,“ uviedol vo videu na internetovej stránke spoločnosti Airbus, „ak nebude dohoda o brexite, my v Airbuse budeme musieť urobiť potenciálne veľmi škodlivé rozhodnutia pre Spojené kráľovstvo.“
Druhý najväčší letecký koncern na svete zamestnáva 14.000 ľudí v Británii, z toho 6000 v hlavnej továrni na krídla v meste Broughton vo Walese a 3000 vo Filtone v západnom Anglicku.
Kritici predchádzajúcich upozornení zo strany Airbusu spochybnili možnosť, že by skupina presunula významné prevádzky z Británie. Argumentujú, že továreň v Broughtone je efektívna a že ďalším dôvodom na jej udržanie je slabá libra.
Enders však odkázal stúpencom brexitu, že Airbus „neblafuje“ a fakt, že má veľké továrne v Británii, ešte neznamená, že tam zostane navždy.
„Mýlia sa,“ povedal. „Samozrejme, nie je možné presunúť naše veľké továrne zo Spojeného kráľovstva do iných častí sveta okamžite. Ale letectvo je dlhodobé podnikanie a mohli by sme byť prinútení presmerovať budúce investície v prípade brexitu bez dohody. A neurobte chybu, existuje veľa krajín, ktoré by rady vyrábali krídla pre Airbus,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy