Benzina vstupuje na slovenský trh

Benzina, najväčšia sieť čerpacích staníc v Českej republike, vstupuje na slovenský trh. Svoju prvú čerpaciu stanicu na Slovensku plánuje otvoriť v Malackách blízko slovensko-českých hraníc na jar tohto roka. Následnú expanziu chce uskutočniť najmä v spolupráci s menšími prevádzkovateľmi čerpacích staníc a je otvorená aj akvizíciám väčších reťazcov.
„Slovenský trh je prirodzeným priestorom pre naše maloobchodné aktivity. K doterajšiemu veľkoobchodnému predaju palív na Slovensku tak pridávame aj maloobchodný predaj pohonných hmôt na čerpacích staniciach, ktoré ponesú logo Benzina,“ uvádza Tomasz Wiatrak, podpredseda predstavenstva zodpovedný za maloobchodné aktivity skupiny Unipetrol, do ktorej Benzina spadá. Unipetrol je jediným spracovateľom ropy v Českej republike a najväčším predajcom pohonných hmôt a patrí do nadnárodného petrolejárskeho koncernu PKN Orlen.
Pokiaľ ide o očakávania a správanie zákazníkov, český a slovenský trh sú si veľmi podobné. Podľa Wiatraka sa slovenskí zákazníci v posledných rokoch orientujú na kvalitu palív a majú záujem o široký doplnkový predaj vrátane občerstvenia, čo Benzina ponúka. Investícia má dlhodobú povahu, spoločnosť chce mať do konca roka v SR 10 staníc.
Benzina sa na Slovensko vracia po viac než 30 rokoch. Samotná značka vznikla už v roku 1953 vo vtedajšom Československu, keď ňou Ministerstvo chemického priemyslu nahradilo pôvodný názov Benzinol používaný pre čerpacie stanice od roku 1949, v ktorom došlo k znárodneniu a vytvoreniu jednej štátom ovládanej siete. V roku 1985 bola na Slovensku obnovená značka Benzinol. Po roku 1989 prešla Benzina v rámci privatizácie do súkromných rúk a právo na používanie svojej značky na slovenskom trhu dočasne stratila. Teraz sa Benzina na Slovensko vracia. Na českom trhu prevádzkuje 406 čerpacích staníc a podľa objemu predaných hmôt ovláda štvrtinu trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy