Biodegradovateľné plasty budú môcť získať značku environmentálnej vhodnosti

Výrobcovia biodegradovateľných plastových materiálov sa čoskoro budú môcť uchádzať o značku "Environmentálne vhodný produkt".

Výrobcovia biodegradovateľných plastových materiálov sa čoskoro budú môcť uchádzať o značku „Environmentálne vhodný produkt“. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa totiž rozhodlo zadefinovať podmienky na jej udelenie. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu.
„Environmentálna značka je dobrovoľný nástroj, no jeho uplatňovanie má potenciál významne prispieť k zníženiu objemu plastového odpadu, efektívnejšiemu využívaniu materiálov a zdrojov a tým prispieť k prechodu na obehový model hospodárstva, ktorý je jednou z priorít nášho rezortu,“ povedal v tejto súvislosti minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).
Biodegradovateľné plastové materiály podľa rezortu predstavujú generáciu materiálov, ktoré sú biologicky rozložiteľné v pôde, vode a v morskej vode. Poskytujú tiež kvalitatívne nové možnosti využitia produktov z plastov ako druhotnej suroviny pre priemyselné kompostovanie.
Okrem biologickej odbúrateľnosti musia výrobcovia biodegradovateľných plastových materiálov uchádzajúci sa o značku splniť aj podmienky chemickej bezpečnosti, z hľadiska obsahu ťažkých kovov, zdravotnej neškodnosti, toxicity v pôdnom prostredí a spôsobu ich zneškodnenia. „Certifikovaním svojho výrobku teda výrobca ubezpečuje spotrebiteľa, že výrobok spĺňa prísne stanovené environmentálne kritériá. Výrobky označené touto značkou sa vyznačujú zníženým negatívnym vplyvom na životné prostredie počas ich celého životného cyklu,“ vysvetľuje rezort.
Register platných kritérií pre udeľovanie národnej environmentálnej značky „Environmentálne vhodný produkt“ a európskej environmentálnej značky „Environmentálna značka EÚ“ je dostupný na webovom sídle Slovenskej agentúry životného prostredia. Kritériá pre biodegradovateľné plastové materiály tam pribudnú po schválení šéfom envirorezortu.

Súvisiace články

Aktuálne správy