EÚ nechce, aby rokovania o obchode s USA zahŕňali aj poľnohospodárstvo

Vyjednávania budú "striktne zamerané na odstránenie ciel na priemyselné tovary bez zahrnutia poľnohospodárskych produktov," uviedla Európska komisia.

Európska únia trvá na tom, aby poľnohospodárstvo nebolo súčasťou rokovaní o obchode medzi USA a EÚ napriek želaniam Washingtonu, aby tento rozsiahly sektor bol súčasťou vyjednávaní. Brusel okrem toho povedal, že rozsah akejkoľvek celkovej dohody bude obmedzený. Vyjednávania budú „striktne zamerané na odstránenie ciel na priemyselné tovary bez zahrnutia poľnohospodárskych produktov,“ uviedla v piatok Európska komisia (EK).

Vlani v júli sa americký prezident Donald Trump a predseda EK Jean-Claude Juncker dohodli na otvorení rokovaní s cieľom dosiahnuť „nulové clá“ a „nulové dotácie“ na priemyselné tovary okrem automobilového odvetvia. USA Európsku úniu kritizujú pre údajné spomaľovanie vyjednávaní, ale eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová vyhlásila, že „EÚ je zaviazaná dodržať svoju časť dohody, ktorú uzavreli obaja prezidenti“.

Akákoľvek obchodná dohoda medzi USA a EÚ však nebude na úrovni dohody o voľnom obchode, o ktorej sa diskutovalo v uplynulých rokoch. Rokovania o voľnom obchode sa zastavili po tom, ako Trump takéto rozsiahle medzinárodné dohody odmietol ako neférové voči USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy