Americkí predstavitelia údajne zvažujú zrušenie ciel na čínsky dovoz

Americkí predstavitelia údajne zvažujú zrušenie ciel na čínsky dovoz, aby upokojili situáciu na akciových trhov a povzbudili Peking k ústupkom na obchodných rokovaniach. Uviedol to vo štvrtok (17.1.) denník Wall Street Journal.
Americkí a čínski obchodní predstavitelia musia do 1. marca vyriešiť svoj obchodný spor, aby zabránili prudkému nárastu ciel na čínsky dovoz do USA.
Americký minister financií Steven Mnuchin prišiel s návrhom na odvolanie ciel, buď na časť, alebo na všetok čínsky import v hodnote 250 miliárd USD (219,37 miliardy eur). Ale tento návrh ešte nepredložil v Bielom dome.
Americký akciový trh reagoval priaznivo na správu. Ceny akcií, ktoré po väčšiu dňa stagnovali, uzavreli vďaka nej obchodovanie na vyššej úrovni.
Rozhovory s Pekingom však vedie americký obchodný zástupca USA Robert Lighthizer, ktorý zaujal tvrdšiu pozíciu ako Mnuchin.
Ministerstvo financií USA na otázky agentúr uviedlo len toľko, že obchodné rozhovory s Čínou ešte ani zďaleka nekončia.
CNBC citovala vedúceho predstaviteľa Bieleho domu, podľa ktorého prezident Donald Trump nemá v ponuke žiadne stimuly alebo úľavy pre Čínu. A dodal, že oficiálni predstavitelia USA sa namiesto toho sústredili na prípravu rozhovorov s čínskym vicepremiérom Lioum Che, ktorý pricestuje do Washingtonu 30. januára.
Obchodná vojna dvoch najväčších svatových ekonomík otriasla akciovými trhmi, čo zvýšilo tlak na Biely dom, aby dosiahol dohodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy