Na Slovensku už pracuje takmer 70 tisíc cudzincov

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku ku koncu minulého roka presiahol 69,1 tisíca. Oproti koncu novembra minulého roka ide o nárast o 2,5 tisíca osôb. V porovnaní s koncom roka 2017 počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpol o 19,6 tisíca. Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Srbska. Tých na Slovensku ku koncu vlaňajška pracovalo takmer 13,6 tisíca, čo je medziročne viac o 1,3 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na druhej priečke sú občania Ukrajiny, ktorých ku koncu minulého roka prišlo za prácou na Slovensko 11,8 tisíca. Medziročne tak počet občanov Ukrajiny pracujúcich na Slovensku stúpol o 7,2 tisíca. Nasleduje Rumunsko, ktoré zaznamenalo na konci minulého mesiaca 11,1 tisíca svojich občanov pracujúcich na Slovensku. Oproti koncu roka 2017 ich počet vzrástol o 2,4 tisíca osôb.

Tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu minulého roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 23,6 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 8,9 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,7 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len päť cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v decembri minulého roka v okrese Medzilaborce.

Súvisiace články

Aktuálne správy