Pokles produkcie stavebného sektora v eurozóne sa v novembri takmer zastavil

Pokles produkcie stavebného sektora v eurozóne sa v novembri takmer zastavil. A v celej Európskej únii (EÚ) sa výkon tohto odvetvia v medzimesačnom porovnaní zvýšil. Informoval o tom vo štvrtok európsky štatistický úrad Eurostat.
Konkrétne, v novembri 2018 v porovnaní s októbrom sa produkcia v stavebníctve po očistení od sezónnych vplyvov v eurozóne znížila len o 0,1 % po októbrovom medzimesačnom poklese o 1,6 %. A v EÚ dokonca novembrová produkcia stavebného sektora medzimesačne vzrástla o 0,2 %, zatiaľ čo v októbri ešte klesla o 1,1 %. Ukázal to prvý odhad Eurostatu.
V medziročnom porovnaní sa v novembri 2018 zvýšila výroba v stavebníctve o 0,9 % v eurozóne a o 1,8 % v EÚ.
Eurostat ďalej uviedol, že produkcia v oblasti inžinierskych stavieb v novembri medzimesačne klesla o 0,2 % v eurozóne a 0,8 % v EÚ, zatiaľ čo v prípade pozemných stavieb vzrástla v eurozóne o 0,1 % a v celom bloku o 0,5 %.
Spomedzi členských štátov, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles stavebnej produkcie zaznamenali v Českej republike (-3,6 %), Nemecku (-1,7 %) a Portugalsku (-1,5 %). A najväčší nárast nahlásili Maďarsko a Slovinsko (v oboch o 4,4 %) a Francúzsko (1,5 ).
Medziročne sa v novembri 2018 zvýšila produkcia inžinierskych stavieb v eurozóne o 2,1 % a v EÚ o 4,8 %. A v prípade pozemných stavieb stúpla produkcia o 0,7 % v regióne, ktorý zaviedol euro a o 0,9 % v celej EÚ.
Najstrmší nárast medziročnej produkcie v stavebníctve zaznamenali v novembri Maďarsko (27,3 %), Slovinsko (18,9 %) a Poľsko (16 %) a najväčší pokles Rumunsko (-4,8 %), Švédsko (-2,6 %) a Nemecko (-1,9 %).
Na Slovensku sa výkon stavebníctva v novembri zvýšil medzimesačne o 0,4 % a medziročne o 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy