Produkcia stavebníctva eurozóny v novembri medzimesačne klesla o 0,1 %

Novembrová stavebná výroba celej Európskej únie oproti októbru stúpla o 0,2 %, slovenské stavebníctvo medzimesačne vzrástlo o 0,4 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v novembri oproti októbru klesla o 0,1 percenta, ale v rámci celej Európskej únie posilnila o 0,2 percenta. Medziročne novembrová stavebná výroba v eurozóne vzrástla o 0,9 percenta a v celej EÚ stúpla o 1,8 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval vo štvrtok. Slovenské stavebníctvo v novembri medzimesačne posilnilo o 0,4 percenta a medziročne sa zväčšilo o 5,9 percenta.

V rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, stavebná výroba medzimesačne najvýraznejšie oslabila v Českej republike (-3,6 %), v Nemecku (-1,7 %) a Portugalsku (-1,5 %). Najväčší medzimesačný rast stavebnej produkcie v novembri evidovali v Maďarsku a Slovinsku (zhodne 4,4 %) a vo Francúzsku (1,5 %).

Medziročne novembrová produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, najviac vzrástla v Maďarsku (27,3 %), Slovinsku (18,9 %) a Poľsku (16 %). Najvýraznejšie medziročné oslabenie stavebnej výroby evidovali v Rumunsku (-4,8 %), vo Švédsku (-2,6 %) a v Nemecku (-1,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy