Chladničky, lietadlá aj vojaci: Ako sa Spojené kráľovstvo pripravuje na Brexit bez dohody

, CNBC Foto: SITA/AP

Britská vláda spustila v tomto roku informačnú kampaň v rádiách, na sociálnych sieťach a billboardoch aby informovala občanov o tom, čo robiť v prípade, že sa nedosiahne dohoda.

"Zodpovedná vláda musí zabezpečiť, aby sme boli pripravení na aj na túto možnosť," vyjadril sa  Stephen Barclay, britský tajomník pre Brexit, začiatkom tohto mesiaca. Brexit bez dohody by znamenal, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ bez prechodného obdobia a bez veľkej dohody o budúcom vzťahu.

Opustenie Európskej únie bez dohody by mohlo priniesť vyššie obchodné clá  a tým aj ďalšie náklady pre podniky na oboch stranách Lamanšského prieplavu. Môže spôsobiť aj oneskorenia dodávok potravín a farmaceutických výrobkov. Rovnako sa vynárajú otázky týkajúce sa regulácie letov, pohybu osôb a tak ďalej.

A čo ešte robí vláda Spojeného kráľovstva?

"Máme zmluvy na 5 000 chladničieky, ide o veľké priemyselné chladiace jednotky," povedal minister zdravotníctva Matt Hancock tento mesiac pre BBC. Dodal, že vláda minula na tieto položky "len o niečo viac ako 10 miliónov GBP". Rovnako je zabezpečený charterový let, pre  prípad Brexitu, aby sa doviezli životne dôležité lieky z Holandska. V pohotovosti je 3 500 mužov ozbrojených síl, ktorí sú pripravený podporiť vládu. Žiadne ministerstvo nepodalo žiadosť o nasadenie, ale pre prípad potreby sú v pohotovosti. Vláda tiež poslala do firiem viac ako 140 000 listov a e-mailov s informáciami o tom, čo urobiť, aby sa pripravili na scenár bez dohody. Daňováci posielajú podnikateľom i informácie o zmenách, ktoré by mohli nastať na hranici. Spotrebiteľom sa odporúča, aby sa oboznámili s používaním kreditných kariet v Európe v prípade odchodu bez dohody, aj keď sa ich použitie výraznejšie nelíši od súčasných pravidiel. Ministerstvo dopravy vydalo v septembri vyhlásenie, že európske letecké spoločnosti budú môcť aj naďalej lietať do Spojeného kráľovstva aj po tvrdom Brexite. Ministerstvo vnútra využilo 480 miliónov libier na zamestnávanie ďalších príslušníkov pohraničných síl, aby zaviedlo systém, ktorý umožní súčasným občanom EÚ žijúcim v Spojenom kráľovstve zostať. Taktiež sa uskutočnila živá skúška núdzového dopravného systému, ktorý sa zavedie, aby sa zabránilo preťaženiu prístavu Dover, ktorý je najväčším vstupným prístavom pre tovar z EÚ.

To je len niekoľko z množstva krokov, ktoré prijala vláda Spojeného kráľovstva. Podľa analytikov to však stačiť nebude, je nepravdepodobné, že by v prípade tvrdého Brexitu pomohli odvrátiť veľký ekonomický dopad. "Vláda pravdepodobne nie je pripravená zabrániť ekonomickému dopadu tvrdého Brexitu", myslí si Danielle Haralambousová, analytička britskej agentúry Economist Intelligence Unit.

Podľa Nomury by opustenie EÚ bez akejkoľvek dohody bolo "najextrémnejším scenárom pre Spojené kráľovstvo, negatívnym pre hospodárstvo a mohlo by rozpútať veľkú neistotu o budúcnosti Spojeného kráľovstva a jeho politiky. Očakávame pozoruhodne nižšie ceny aktív a právnu neistotu obchodu a služieb," uviedla banka aj vo svojej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy