UniCredit: Slovensko medzi najrýchlejšími ekonomikami v regióne

Hospodársky rast v regióne strednej a východnej Európy by mal podľa predikcie skupiny UniCredit v roku 2019 v priemere prekročiť 3 %. Slovensko by pritom malo spolu s Bulharskom a Maďarskom patriť k najrýchlejším ekonomikám.

Slovensko bude v roku 2019 patriť medzi krajiny s najsilnejším hospodárskym rastom v regióne strednej a východnej Európy. Konštatuje to vo svojom výhľade hospodárskeho vývoja skupina UniCredit, podľa ktorého by malo hospodárske prostredie v tomto regióne zostať aj v roku 2019 priaznivé.

"Rast HDP by mal vo väčšine krajín podľa prognózy ostať solídny, na úrovni okolo 3 % a viac, hoci s miernym cyklickým spomalením," konštatuje UniCredit s tým, že v priemere by mal hospodársky rast v regióne dosiahnuť 3,2 %. Slovensko, Bulharsko a Maďarsko pritom podľa banky vykážu v roku 2019 najsilnejší rast hrubého domáceho produktu (HDP) v regióne. Slovensko však spolu s Českou republikou podľa analýzy patrí zároveň medzi krajiny, ktoré môžu najviac utrpieť negatívnym dopadom brexitu.

Hlavnými zdrojmi rastu ekonomík regiónu strednej a východnej Európy budú podľa prognózy skupiny UniCredit domáci dopyt a najmä spotreba, podporené nízkou nezamestnanosťou a vyššími mzdami, zatiaľ čo vývozy už v najbližších rokoch pravdepodobne vykážu cyklické spomalenie. Priame zahraničné investície, ktoré boli tradične jedným z kľúčových faktorov ekonomickej transformácie v tomto regióne, a to najmä z hľadiska prenosu technológie a poznatkov, budú aj naďalej dôležité, hoci v menšej miere než v minulom desaťročí. Významný vplyv budú v členských krajinách Európskej únie zohrávať aj eurofondy.

Hospodársky vývoj v regióne by sa mal podľa predikcie skupiny UniCredit prejaviť aj v bankovom sektore, kde sa v roku 2019 očakáva silný, vyše 4-percentný, rast poskytovania úverov. Podľa banky by pritom retailové úvery, podporované vyššími disponibilnými príjmami, nízkou nezamestnanosťou a vysokou spotrebou, mali stále vykazovať vyšší rast než korporátne úvery.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy