Najbohatší Brit investuje 3 miliardy eur do petrochemického závodu v Belgicku

Najbohatší Brit, miliardár Jim Ratcliffe, investuje 3 miliardy eur do vybudovania petrochemického závodu v belgických Antverpách. Obavy z ochromenia obchodu v Spojenom kráľovstve po brexite sa tak tejto investície netýkajú.

Ineos, jeho súkromná chemická firma a jedna z najväčších britských spoločností, oznámila investíciu v utorok (15.1.) popoludní, len niekoľko hodín predtým, ako parlament väčšinou hlasov zamietol dohodu o podmienkach odchodu Británie z Európskej únie (EÚ). Po tejto historickej porážke si mnohí kladú otázku, čo bude ďalej?

Spoločnosť Ineos už predtým informovala, že si vyberá, v ktorej európskej krajine umiestni svoj nový projekt krakovania etánu za 3 miliardy eur. Ide o najväčšiu investíciu do európskeho chemického sektora za 20 rokov a pre belgickú ekonomiku bude veľkým prínosom.

Najnovšia Ratcliffová investícia prichádza v čase, keď neistota v súvislosti s brexitom zastavila investičné plány drvivej väčšiny firiem na britských ostrovoch.

Nový petrochemický komplex bude spojený potrubím s existujúcimi závodmi spoločnosti Ineos v Európe, ktoré vyrábajú polyméry.

"Naša investícia do krakovania plynu je najväčšia svojho druhu v Európe za viac ako jednu generáciu a predstavuje dôležitý vývoj v európskom petrochemickom priemysle," vyhlásil Ratcliffe.
Ratcliffe vybudoval svoju firmu "z ničoho". Odkúpil nechcené chemické divízie od spoločností ICI, BP a BASF a využil ich na spracovanie vedľajších produktov, ktoré ropné a plynárenské giganty nemohli použiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy