Britská libra sa zotavuje po odmietnutí dohody o brexite

Svetové devízové trhy - euro, dolár

Britská libra vyrovnala časť strát, ktoré utrpela po rozhodnom odmietnutí dohody o brexite v britskom parlamente. Výsledok hlasovania v dolnej komore parlamentu otvára rôzne scenáre, od neriadeného brexitu, cez opätovné prerokovanie dohody, až po zopakovanie referenda o vystúpení krajiny z EÚ, informuje portál bbc.com.

V úvode stredajšieho obchodovania libra voči americkému doláru posilňovala o 0,05 % na 1,287 USD/GBP po tom, čo si v utorok odpísala viac ako jedno percento. Pod tlakom neistoty sprevádzajúcej podmienky odchodu krajiny z európskeho spoločenstva kurz britskej meny oproti doláru za celý rok 2018 klesol o 7 %.

Dolná komora britského parlamentu v utorok večer výraznou väčšinou hlasov odmietla dohodu medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie. Brexit v podobe, v akej ho s predstaviteľmi EÚ vyjednala britská premiérka Theresa Mayová, odmietlo v kľúčovom hlasovaní v Dolnej snemovni Spojeného kráľovstva 432 poslancov, za ich hlasovalo iba 202.

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn len niekoľko minút po Mayovej porážke v parlamentom hlasovaní požiadal o hlasovanie o vyslovení nedôvery súčasnej vláde. Hlasovanie, ktoré by sa mohlo skončiť aj pádom Mayovej vlády, by sa malo podľa BBC uskutočniť už v stredu.

https://www.bbc.com/news/business-46883147

Súvisiace články

Aktuálne správy