Pred rozhodujúcim hlasovaním Briti hromadia zlato

, QZ Foto: SITA/AP

Británia sa potáca na pokraji útesu. Britské premiérka Theresa Mayová to má už možno spočítané. Hlasovanie o ňou navrhovanej dohode bude zároveň aj hlasovaním o jej dôvere. Britskí investori na tieto turbulentné časy reagujú po svojom. Hľadajú za libru náhradu a smerujú do bezpečného prístavu menom zlato.

Britská kráľovská mincovne už správanie sa britských investorov zaznamenala. "V tomto mesiaci sme boli svedkami výrazného nárastu dopytu po zlate, rovnako ako aj na konci minulého roka. Nepochybne je to do veľkej miery dôsledok turbulencií okolo Brexitu a následnej nestabilite trhu," povedal Chris Howard.

Predaj zlata najskôr v decembri prejavili, keď Mayová oznámila, že odloží hlasovanie, uviedla štátna mincovňa. V rovnakom čase broker so zlatom so sídlom v Dubline zaznamenal "veľký nárast dopytu" od zákazníkov v Severnom Írsku, ktorí očakávali kolaps libry. Ako informovali Sky News, dopyt zo strany severoírskych klientov v priebehu roka vzrástol o 70 %, pričom mnohí si kúpili zaraz až jeden kilogram zlatého kovu.

Medziročne vzrástli výnosy Kráľovskej mincovni z predaja v januári o 73 %, ako sa uvádza v správe, zatiaľ čo Howard predpokladá, že sa ešte viac britských zákazníkov v neistých mesiacoch obráti smerom k zlatu. Týmto spôsobom ale idú proti globálnemu trendu. Decembrové ceny zlata boli od augusta 2017 najnižšie, pričom investori volia iné pozície pre svoje finančné prostriedky.

Súvisiace články

Aktuálne správy