M.Beblavý chce znížiť administratívnu záťaž prevádzkovateľov motorových vozidiel

Súčasná povinnosť prevádzkovateľa motorového vozidla, ktorým je právnická osoba zverujúca vozidlo inej osobe, viesť o prevádzke vozidla a jeho vodičovi evidenciu je podľa nezaradených poslancov Miroslava Beblavého a Simony Petrík administratívnou záťažou pre podnikateľov. V novele zákona o cestnej premávke, ktorou by sa mal zaoberať parlament na nadchádzajúcej schôdzi, preto navrhujú túto povinnosť odstrániť.
Evidenciu s údajmi o mene a priezvisku vodiča a adrese jeho pobytu je prevádzkovateľ podľa súčasného znenia zákona povinný poskytnúť policajtovi na jeho výzvu. „Predkladatelia návrhu sú toho názoru, že ponechanie súčasnej povinnosti je administratívnou záťažou pre podnikateľov, ktorá nie je nevyhnutná na účel plnenia úloh Policajného zboru na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ konštatujú v dôvodovej správe.
Tento účel sa podľa predkladateľov dá dosiahnuť aj menej zaťažujúcou povinnosťou prevádzkovateľov. Ako príklad uviedli povinnosť vedieť uviesť meno a priezvisko osoby, ktorej bolo vozidlo zverené v dátume a čase, ktorý je pre policajný útvar relevantný.
„Takúto povinnosť by mala byť právnická osoba, osobitne malý a stredný podnikateľ bez rozsiahleho vozového parku, schopná poskytnúť aj bez nutnosti viesť celoročne detailnú evidenciu,“ myslia si predkladatelia. Pri veľkých podnikoch, ktoré sú prevádzkovateľom väčšieho počtu vozidiel, by malo byť podľa nich vedenie evidencie nevyhnutné na plnenie navrhovaného rozsahu notifikačnej povinnosti aj bez nutnosti explicitne ustanoviť súčasný rozsah evidenčnej povinnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy