Rast nemeckej ekonomiky sa minulý rok spomalil na 1,5 % a vyhla sa recesii v 4Q

Rastu nemeckej ekonomiky sa minulý rok spomalil a dosiahol najmenšie tempo za päť rokov. Ale najväčšie hospodárstvo v eurozóne aj vlani pokračovalo v expanzii už deviaty rok po sebe. Informoval o tom v utorok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa prvého odhadu štatistického úradu sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka za celý minulý rok zvýšil o 1,5 %. To bolo menej ako jeho nárast o 2,2 % v rokoch 2017 a 2016.
Z dlhodobého hľadiska tempo rastu nemeckého hospodárstva v roku 2018 bolo vyššie ako priemer 1,2 % za ostatných desať rokov.
Pozitívne prispel k vlaňajšiemu rastu nemeckej ekonomiky najmä domáci dopyt. Konkrétne, výdavky domácností v roku 2018 vzrástli o 1 % a verejné výdavky stúpli o 1,1 %. Aj v tomto prípade však bolo ich tempo nižšie ako v predchádzajúcich troch rokoch. Na ilustráciu, v roku 2017 stúpli výdavky domácností v Nemecku o 1,8 % a verejné výdavky o 1,6 %.
Nemecký vývoz za celý rok pokračoval v raste, ale tiež pomalšom. Presnejšie, vlaňajší export stúpol o 2,4 %, zatiaľ čo v roku 2017 sa zvýšil o 4,6 %. A import v minulom rok vzrástol 3,4 % (o 4,8 % v roku 2017).
Destatis odhaduje, že nemecká ekonomika pravdepodobne ožila v poslednom štvrťroku minulého roka a mierne vzrástla po medzikvartálnom poklese HDP o 0,2 % v období júl-september 2018 v dôsledku nižšieho výkonu automobilového sektora. To by znamenalo, že Nemecku sa podarilo vyhnúť sa technickej recesii.
Destatis zverejní spresnené údaje 14. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy